Spremni smo za nove iskorake koji će nam omogućiti da i dalje ostvarujemo vrhunske rezultate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosinac je tradicionalno vrijeme svođenja računa za učinjeno u godini koja se bliži kraju, ali i vrijeme za pogled u budućnost i planove za godinu koja je pred vratima. U Istarskoj županiji 2017. godina ostat će među ostalim upamćena po povijesno uspješnoj turističkoj sezoni, po započetim ili dovršenim kapitalnim investicijama u turističku infrastrukturu, po otvaranju prvog hrvatskog IT kampusa tvrtke Infobip u Vodnjanu i početku procesa restrukturiranja pulskog brodogradilišta Uljanik. Ostat će upamćena i po lokalnim izborima na kojima su Istrani po drugi put za župana izabrali Valtera Flegu.

- Ponosan sam na svaki veći, ali i manji uspjeh kojeg smo zajedništvom Županije, gradova i općina, ali i javnog i privatnog sektora postigli… na svaki započeti i završeni projekt, na svako novo otvoreno radno mjesto, na svaki uspješno kandidiran europski projekt, kao i na svaki pokazatelj kojim smo potvrdili da je Istra lokomotiva razvoja u Hrvatskoj. Međutim, kao što običavam reći, mi ne spavamo na lovorikama, već smo spremni za nove iskorake koji će nam omogućiti da i dalje ostvarujemo vrhunske rezultate.

- Koje su po vama teme koje su obilježile ovu godinu i po kojim će događajima ona bar neko vrijeme biti upamćena?

- Bojim se da će 2017. godina ostati zapamćena po velikom broju hrvatskih građana koji su se iselili iz Hrvatske, što je za svaku Vladu poražavajuće, a ujedno bi trebalo biti pokazateljem da su promjene nužne, ne danas, već jučer. U takvim okolnostima je besmisleno, rekao bih i neodgovorno, baviti se ideološkim prepucavanjima. Uz dužno poštivanje prošlosti, kao društvo u cjelini trebamo biti okrenuti k budućnosti. Upravo se time rukovodim u svakodnevnom radu i zato s ponosom mogu reći da je najmanji broj iseljenih s područja Istre. Štoviše, Istra je u ovoj godini zabilježila rekordni rast novozaposlenih osoba.

- Što je obilježilo 2017. godinu na području Istarske županije?

- Istra je tijekom 2017. godine bila jedno veliko gradilište. Godinu na izmaku obilježile su značajne, višegodišnje investicije na mnogim područjima i diljem naše regije, poput nastavka izgradnje Opće bolnice u Puli, projekta dogradnje i rekonstrukcije domova za starije, ulaganja u školsku infrastrukturu, velikih investicija u gospodarstvu, a posebno turističkog sektora, ulaganja u vodoopskrbu, cestovnu infrastrukturu itd.

- Najaktualnija gospodarska tema na Poluotoku svakako je najavljeno restrukturiranje pulskog Uljanika, a smjer kojim će krenuti definirat će ne samo budućnost te tvrtke već vjerojatno i budućnost razvoja Pulskog zaljeva. Kako vi gledate na taj proces i kako vidite budućnost Uljanika?

- Menadžment Uljanika je u više navrata pokazao sposobnost da se suoči s najizazovnijim situacijama što će, siguran sam, i ovaj put biti slučaj. Najavljeno i nužno restrukturiranje poduzeća omogućit će mu da postane još konkurentnijim na globalnom tržištu, a vjerujem da će i država iznaći modele kako pomoći pulskom brodogradilištu. Uljanik Grupa je od strateške važnosti kako za Istru tako i za Hrvatsku te zasigurno ima svoju budućnost. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter