Spremni smo reagirati na odgovarajući način

Teletubbies torta draga je onim najmlađima
Teletubbies torta draga je onim najmlađima

Prvi dan slovenske jednostrane implementacije arbitražne odluke o granici na moru, te daljnja očekivanja i mjere slovenskih vlasti u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, komentirao je popodne na konferenciji za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova rekavši da je tijekom jutra zabilježen jedan incident, ali da ih tijekom dana više ne očekuje.

Prema riječima Šefica, nešto prije sedam sati ujutro "u slovensko more" u zaljevu uplovila su tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima.

"Slovenska policija odmah je reagirala i dokumentirala događaj", kazao je Šefic, dodavši da se situacija kasnije smirila i da ne očekuje nove incidente tijekom dana. "Slovenska policija je hrvatske ribare upozorila da se nalaze u slovenskom moru i da su nezakonito prešli državno granicu, pa se nalaze u prekršaju", kazao je Šefic, dodavši da će policija zato kasnije provesti odgovarajuće postupke za taj prekršaj.

"Slovenski državni organi nadziru cijelo slovensko more i imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom", kazao je Šefic, dodavši da na žalost dolazi do incidenata i prekršaja s hrvatske strane.

"Mi ćemo napraviti sve da toga bude što manje i da do toga ne dolazi, a u takvim ćemo slučajevima ako se dogode postupati po zakonu i izricati novčane kazne", kazao je Šefic.

Od današnjeg dana Slovenija će kažnjavati i pokretati postupke za sve one koji nezakonito ulaze u slovensko more, dodao je.

Slovenski mediji navode da brodove slovenske policije koji reagiraju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, te da će policija u postupcima protiv prekršitelja ako budu novčano kažnjeni rješenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rješenja budu oglušili prilikom njihova ulaska u Sloveniju.

"Prekršajni postupak je precizno reguliran i u slučajevima kad je počinitelj iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi htjeli, mi imamo i druge mogućnosti kako im ta rješenja uručiti i naplatiti kazne", dodao je Šefic.

Dodao je da će slovenska policija zaštititi svoje ribare u zaljevu koji love u slovenskom moru, te da na tom području ne može djelovati organ druge države. "Spremni smo reagirati na odgovarajući način, a za to imamo i odgovarajuće planove iako se nadamo da do toga neće doći", kazao je Šefic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter