Sprema se vizualni spektakl u velikom rotoru u Šijani

Simulacija vodene maglice - autor Dino Krizmanić
Simulacija vodene maglice - autor Dino Krizmanić

Za nešto manje od 20 dana za promet će u cijelom profilu biti otvoren veliki kružni tok u Šijani na ulazu u grad. Služba za odnose s javnošću Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda, koji su investitori u ovom projektu, već je ranije potvrdila da će unutarnja traka rotora, kojom se trenutno ne može voziti, biti otvorena tijekom turističke sezone, odnosno u periodu od 1. lipnja do 15. rujna. No, radovi odmiču velikom brzinom te se već naziru konture i budućeg vizualnog rješenja po ideji dizajnera svjetla Deana Skire. Toliko je već to efektno da su i vozači nepažljivi…

Voda, svjetlo, vjetar i ritam

Autori projekta Dean Skira, dizajner svjetla, i arhitekti Dino Krizmanić i Leonid Zuban, zbog veličine rotora od 15.000 kvadrata, projektom su dali značaj estetici čitavog prstena rotora uzduž kojeg je predviđen nasip do tri metra visine, a na kojem će, kako pojašnjavaju, skulpturalno biti montirani čelični, bijeli štapovi duljine od 4 do 6 metara. Čak 340 takvih štapova, od kojih je svaki drugačije dužine, nagnuti su pod različitim kutevima, a u sebi imaju integrirane štrcaljke za vodenu maglicu koja će ispuniti prostor između štapova i nasipa uz prometnicu.

Rasvjetni sustav, koji je kompjuterski kontroliran i programiran, predviđa osvjetljenje vodene maglice, štapova i zelene površine nasipa. Svjetlo može biti čisto, bijelo ili u boji, različitog intenziteta. Čitava instalacija zamišljena je kao dinamičan sustav u kojem dolazi do interakcije prirodnih elemenata vode, vjetra i svjetlosti. Posebno zanimljiv efekt stvarat će se prilikom različitih vjetrova koji pušu u našem podneblju.

Jedna od prednosti ove Land Art instalacije je što zaklanja pogled na unutarnju retenciju oborinskih voda. S obzirom na veličinu projekta, dobrobit je višestruka i zbog minimalnog održavanja velike površine, male potrošnje energije koju omogućavaju predviđene tehnologije te optimalnog korištenja vodnog resursa. Pročišćena, akumulirana kišnica koristit će se za stvaranje vodene maglice koja istovremeno navodnjava zelenu površinu nasipa, a u slučaju sušnih razdoblja, po potrebi i mogućnostima, koristit će se voda iz vodovoda. Meteorološka stanica kontrolira brzinu vjetra i prirodne oborine te aktivira ili deaktivira sustav stvaranja vodene magle, dok se rasvjeta putem kompjuterskog programa prilagođava tim uvjetima.

Uspješna pulska priča

­ Vjerujem da će to biti još jedna uspješna pulska priča u kojoj smo imali priliku sudjelovati, uz Svjetleće divove koji su postali dio naše svakodnevice, pojasnio je idejno rješenje, koje je konačno krenulo u realizaciju, jedan od autora projekta Dean Skira. (Lara BAGAR i Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter