Sprema se slavlje za blagdan Svete Eufemije

Najavljen program proslave Dana grada Rovinja (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Najavljen program proslave Dana grada Rovinja (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U povodu obilježavanja Dana grada i blagdana Svete Eufemije, zaštitnice Rovinja, 16. rujna, Grad je u suradnji s ustanovama u kulturi i sportskim udrugama i klubovima pripremio bogat četverodnevni program. O tome što će se događati na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorio je dogradonačelnik Marino Budicin, pročelnica Edita Sošić Blažević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dubravka Svetličić i tajnik Sportskog saveza grada Rovinja Gianni Rocco.

- Program započinje u subotu, 13. u jutarnjim satima i završava u utorak, 16. cjelovečernjim koncertom bandova Dream project i Vatra. U međuvremenu, svaki je dan, pače sat, ispunjen događanjima - od Međunarodnog turnira u ženskoj odbojci, s kojim i započinje svečanost obilježavanja, preko XVI. plivačkog maratona "Sv. Eufemija", istoimenog košarkaškog i vaterpolo turnira, XII. Biciklijade, pa sve do tradicionalne sportske manifestacije "Od punte do punte - morem i kopnom".

Sa sportskim programom ruku pod ruku ide i glazbeni, pa će posjetitelji Rovinja i domaćini imati prilike uživati i u nastupima; "Večer u obitelji", koju Zajednica Talijana organizira od 1989. godine na ovamo, potom Festivalu bošnjačke kulture u Istri, XVI. susretu pjevačkih zborova "Sv. Eufemija", nedjeljnoj koncertnoj večeri u društvu s domaćim izvođačima: Običan svijet, No limits, Big wave, The Bills, i Sanjinu Baniću, Banetu, odnosno, poslijepodne i večer kasnije u mimohodu Limene glazbe i Rovinjskih mažoretkinja, a potom i nastupima svirača KUD-a "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela, folk sastavu "Batana", Ricky Bosazzi Quintetu, Triju "Biba, Vlado, Ligio", Midi pjevačima i solistima Zajednice Talijana Rovinj, Party bandu, Duo On line, Master bandu i dakako prepoznatljivom nastupu Sergia Predena Gata, rekao je, među ostalim dogradonačelnik Marino Budicin.

Pročelnica Edita Sošić Blažević podsjetila je na činjenicu da je Dan grada i blagdan zaštitnice tradicionalno vrijeme i za pomoć najugroženijem stanovništvu, pa će i ove godine Grad Rovinj podijeliti 400 paketa hrane i higijenskih potrepština socijalno ugroženim građanima, za što je iz gradske blagajne osigurano 100 tisuća kuna. Svoje pakete građani mogu podići od 9 do 12 sati u prostorijama Crvenog križa i to 11., 12., i 15. rujna.

Uz već postavljene izložbe koje se mogu razgledati, Dubravka Svetličić najavila je koncert pijanista Krešimira Starčevića koji će u petak, 12. održati koncert u Multimedijalnom centru. Pored ovih događanja, valja istaknuti i centralni događaj - Svečanu sjednicu Gradskog vijeća u ponedjeljak, 15. u 17 sati i na kojoj će se ove godine dodijeliti gradske plakete i medalje zaslužnim građanima, institucijama i klubovima. Istog dana, ali u večernjim satima, mali će mol ugostiti Rovinjski festival vina, na kojem će se uz demonstraciju klasične prerade grožđa, takmičenju u njegovim gnječenju moći degustirali mošt, ali i kušati dobru istarsku kapljicu, pršut i sir, a bit će osigurana i besplatna podjela srdela.

Utorak, 16. rujna u znaku je tradicionalnog samnja koji će se odvijati na parkiralištu mala Valdibora od 8 sati ujutro. U crkvi svete Eufemije, s početkom u 8, odnosno 9 sati, održat će se Svete mise, a potom i u 11 sati i Sveta misa koju će predvoditi don Rudolf Koraca te u 18 sati koju predvodi mons. Ivan Milovan, biskup- zlatomisnik u zajedništvu s mons. Marinom Barišićem, nadbiskupom splitsko-makarskim i mons. Draženom Kutlešom, biskupom porečko-pulskim, u suslavlju s drugim svećenicima. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter