Sprema se preustroj Festivala igranog filma u Puli

Ovako je bilo ljetos, za 60. rođendan, kako će biti idućeg ljeta? (M. ANGELINI)
Ovako je bilo ljetos, za 60. rođendan, kako će biti idućeg ljeta? (M. ANGELINI)

Krajem prošlog mjeseca Ministarstvo kulture RH na svojim je službenim internet stranicama pokrenulo javno Savjetovanje o Nacrtu novog Pravilnika o statusu i financiranju Pulskog filmskog festivala.

Najveća promjena je ona koja se tiče ukidanja funkcije Umjetničkog ravnatelja festivala, a koju sada obnaša Zlatko Vidačković, a na njegovo mjesto postavlja se tročlano Umjetničko vijeće kojeg bira ministar kulture.

Druga važna promjena je ona koja se tiče mogućnosti da Javna ustanova Pula Film Festivala prebaci razne segmente organizacije Festivala na nezavisne producente. Sadašnju direktoricu na isteku mandata, Zdenku Višković Vukić upitali smo da li ta mogućnost ugrožava samo postojanje Javne ustanove PFF.

- Ovaj navod Nacrta ne donosi dvojbu. Neupitno je tko organizira Festival u Puli. Naime, Javnoj ustanovi Pula Film Festival - koju je s tom namjerom Grad Pula utemeljio prije točno deset godina - osnovna je djelatnost organizacija Festivala.

Ustanova ima sve resurse potrebne za pripremu i izvedbu Festivala, što potvrđuju svi relevantni pokazatelji prethodnih sedam festivala: porast broja gledatelja, veća medijska zastupljenost, bolja vidljivost na međunarodnoj filmskoj sceni i interes sponzora.

Valja naglasiti da prenošenje dijela posla iz djelatnosti na vanjskog izvršitelja ne predstavlja novinu. Naime, sukladno zakonskim propisima, Pula Film Festival svake godine prenosi dio poslova putem javne nabave ili natječaja.

Među promjenama je i novi sastav Festivalskog vijeća u kojem više neće biti ravnatelj Javne ustanove Pula Film Festival i Umjetnički ravnatelj (no koji ostaju prisutni na sjednicama Vijeća), a pridružuje mu se predsjednik Hrvatske udruge producenata ili osoba koju on imenuje da ga zamjenjuje.

Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture objašnjava da se novi Pravilnik izrađuje zbog želje većine članova Festivalskog vijeća i Ministarstva kulture da se poboljša učinkovitost i svrsishodnost upravljanjem te najznačajnije filmske manifestacije u nas.

- Do potrebe za izmjenama Pravilnika došlo se analizom i dosadašnjim iskustvom pri raspravi na sjednici Festivalskog vijeća. Izravan povod je bio pismo Udruge producenata koji su zatražili članstvo u Festivalskom vijeću.

Nužno je bilo izmijeniti rečeni Pravilnik koji propisuje tko su članovi Festivalskog vijeća, nakon čega se to unosi i u Statut Javne ustanove Pula Film festivala. Također se uspostavilo da funkcija umjetničkog ravnatelja više nije dostatna za opseg poslova i razvojne ciljeve samog Festivala, te je na javnoj raspravi ponuđena ideja da ga zamijeni Umjetničko vijeće od tri člana, kaže Petrinjak i zaključuje da će Ministarstvo zajedno s JU PFF i predstavnicima Grada Pule i Istarske županije, definirati izmjene te dogovorno, nakon rezultata jave rasprave. (B. VINCEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter