Šprem: Turudic je uvrijedio Sabor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem uputio je dopis predsjedniku Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Branku Hrvatinu u kojemu stoji da je predsjednik zagrebackoga Županijskog suda i sudac Ivan Turudic uvrijedio i omalovažio Hrvatski sabor kada je 16. ožujka bivšem predsjedniku Sabora Luki Bebicu, kao svjedoku na sudu u postupku protiv bivšega premijera Ive Sanadera, rekao: "Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate", te smatra da se sudac Turudic treba javno ispricati Hrvatskome saboru.

Šprem istice da je, kao predsjednik Hrvatskoga sabora, pozvan reagirati na nedopustivo i neprofesionalno ponašanje suca Turudica i podsjeca da je, prema Ustavu Republike Hrvatske državna vlast ustrojena na nacelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu što bi, smatra, sudac Turudic morao znati i ne bi trebao imati predrasuda da uvažavanje ustavne demokracije predstavlja temelj demokracije.

"Smatram da je sudac Turudic u obnašanju sudacke dužnosti neprofesionalno iznio svoju osobnu impresiju o radu Hrvatskoga sabora što je nedolicno sudackom položaju koji obnaša te time svojom izgovorenom rijecju narušava dignitet i javno povjerenje u Hrvatski sabor i dovodi u pitanje i ugled i dostojanstvo suda i sudackog poziva", istice u dopisu predsjednik Sabora Boris Šprem i zakljucuje da standardi profesionalne i opce kulture nalažu da se sudac Ivan Turudic za izgovoreno javno isprica Hrvatskome saboru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter