Šprem: Sigurnost zemlje nije ugrožena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipovic nije želio podrobnije komentirati nesrecu hrvatskih MiG-ova: iz New Yorka, gdje ga je zatekla vijest o nemilom dogadaju, tek je porucio da je prerano donositi zakljucke i da treba pricekati da završi istraga.

Drugi naši sugovornici složili su se pak u ocjeni da je prava sreca što u nesreci nije bilo teže ozlijedenih ili poginulih.

- Srecom oba pilota su preživjela, a dobra je stvar i što su pali na podrucje koje nije naseljeno, komentirao je predsjednik saborskog Odbora za obranu Boris Šprem. Iako je Hrvatska izgubila dva zrakoplova, SDP-ov šef Odbora za obranu porucuje da to ne znaci da je ugrožena sigurnost zemlje. Ipak, kao i drugi naši sugovornici, smatra da se vec ranije trebalo pobrinuti da Hrvatska dobije nove zrakoplove buduci da postojecima 2012. istjece vijek trajanja.

Bivša ministrica obrane Željka Antunovic smatra pak da nesreca ništa ne mijenja u strateškim planovima obnavljanja letjelica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ljudi koji održavaju te avione, napominje Antunovic, daju sve od sebe i, kako kaže, usprkos bremenitosti problemima, nikad se letjelice ne dižu tehnicki nespremne u zrak.

Bivša ministrica slaže se sa Špremom da pad zrakoplova nije ugrozio spremnost HRZ-a "da na zadovoljavajuci nacin štiti zracni prostor nad Hrvatskom".

Umirovljeni general Petar Stipetic, vanjski clan Odbora za obranu, vjeruje pak da je vrijeme da se nade rješenje za obnavljanje tehnike te da se aktiviraju postojeci planovi i ubrza taj proces, ako želimo zadržati zrakoplovstvo.

No, iako ministar obrane Branko Vukelic tvrdi da štednja nema nikakve veze s nesrecom, SDP-ovci Šprem i Ante Kotromanovic upozoravaju da se možda i previše štedjelo na vojsci.

- Vlada je u posljednjih godinu dana srezala novac za Oružane snage za milijardu kuna. Ako želimo vojsku, treba za to osigurati i novac, porucuje Kotromanovic i dodaje da je jedina zadaca ministra obrane u miru da osigura dovoljna sredstva za vojsku, a vojne snage u Hrvatskoj, kako kaže, nemaju dovoljno sredstava.


Podijeli: Facebook Twiter