Šprem: Dobro jutro, dolazi nam novi dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic i danski veleposlanik u RH Bo Eric Weber izrazili su u nedjelju u Zagrebu veliko zadovoljstvo prvim prijevremenim rezultatima referenduma.

- Ovo je fantastican rezultat, ozbiljan i jako obvezujuci, rekla je Pusic koja je zajedno s Weberom i šefom delegacije EU-a u RH Paulom Vandorenom pred velikom ekranom u zgradi Hrvatskog sabora cekala prve rezultate izjašnjavanja hrvatskih gradana.

Na pitanje je li sada posao gotov, Pusic je kazala: "Naš put je poceo".

- To je izvrstan rezultat i za Hrvatsku i za EU i veselimo se da ce Hrvatska biti 28. clanica EU-a 2013. Sigurni smo da ce Hrvatska biti važna clanica EU-a. Svi bi trebali biti sretni, i vi biste trebali biti sretni, rekao je Weber novinarima.

Danski veleposlanik, cija zemlja trenutno predsjeda EU-om, naglasio je da smatra da su hrvatski gradani donijeli ispravnu odluku.



Vandoren: EU ceka raširenih ruku

- Europska unija docekuje hrvatski narod raširenih ruku, izjavio je u nedjelju šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren nakon objave referendumskih rezultata koji, ocijenio je, pružaju europsku perspektivu cijeloj jugoistocnoj Europi.

- Malo sam nestrpljiv dok ne završi proces ratifikacije pristupnog ugovora u Hrvatskoj i u zemljama clanicama. No, 1. srpnja 2013. Hrvatska ce biti punopravna clanica, mi se tome nadamo, to ocekujemo i želimo, rekao je Vandoren novinarima u Hrvatskom saboru.

Ocijenio je da je vecinska potpora ulasku Hrvatske u EU dobra vijest za Zagreb, Bruxelles i susjedne zemlje. Po njegovim rijecima posve je normalno da nisu svi biraci glasali za clanstvo u Uniji.

- Moramo razumjeti da hrvatski narod ima dvojbe jer buducnost možda nije potpuno jasna. Neke clanice EU-a imaju teškoca i to ne ostavlja dobru sliku. No mi smo predani rješavanju tih teškoca i prevladat cemo ih u bliskoj buducnosti, naglasio je šef delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Josipovic: Veliko europsko da

Predsjednik Republike Ivo Josipovic rekao je danas da je referendumom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji veliko europsko da receno te da je današnja odluka definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju, zemlju europske buducnosti.

- Danas je veliki dan za Hrvatsku, bio je velik po svom znacaju, a velik je i po svom rezultatu, istaknuo je Josipovic veceras u Hrvatskom saboru gdje je, pred povijesnom slikom prvoga saziva Hrvatskoga sabora, nazdravio referendumskim rezultatima s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovicem i predsjednikom Sabora Borisom Špremom.

- Hrvatska je izabrala Europu, zajednicu sa svim demokratskim europskim zemljama koje zajedno streme boljitku, ustvrdio je Josipovic, dodavši da je, kao i vrijednosti koje smo usvojili tijekom pregovora, i ono što ocekujemo od EU-a takoder veliko.

Izrazio je uvjerenje da Hrvatska može i zna te da je današnja odluka definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju.

Cestitavši svima koji su izašli na referendum, Josipovic je zahvalio i onima koji glasali protiv, a cije "mišljenje, strahove i dileme cemo svi morati imati u vidu".

Milanovic: Okretni moment naše povijesti

Milanovic je rekao da je to povijesna odluka i prvi put u našoj povijesti, i u onome što je mjerljivo kao hrvatska povijest, da tako veliku odluku nakon dugo razmišljanja donosimo sami, "mi i nitko drugi osim nas".

- To je možda okretni moment iz naše povijesti, od danas definitivno za svoje odluke snosimo odgovornost sami, uspjeh ili neuspjeh ovisi o nama, naglasio je Milanovic.

Šprem je pozdravio okupljene u Saboru s dobro jutro, napomenuvši da time misli da "nam dolazi novi dan, novo poglavlje, bolji i sretniji život".

- Hrvatska ostaje i dalje svoj na svome, sa širim vidicima, širim obzorom i puno vecim mogucnostima, istaknuo je Šprem.


Podijeli: Facebook Twiter