Sprejem po antičkoj uljari koja pamti dva milenija

Ostaci antičke uljare bili bi izuzetna reklama za ovdašnje maslinare - u cijeloj općini posađeno je 50-ak tisuća stabala
Ostaci antičke uljare bili bi izuzetna reklama za ovdašnje maslinare - u cijeloj općini posađeno je 50-ak tisuća stabala

Vandali su se iskrcali na najjužniji medulinski otočić Fineru! I upropaštavaju jedinstveni nalaz na našoj obali, ako se izuzme Brijune! A možda ni ne znaju o kakvom se vrijednom nalazi radi. Nije zaštićen, nema nikakvog upozorenja, znači radi se o nečem nevrijednom. Vrijednom samo za šaranjem sprejem. Možda upravo tako misle oni.

Nezaštićena baština

Na zapadnoj obali otočića nalaze se već nekoliko godina kameni dijelovi antičke uljare: pojavili su se nakon što su valovi odnijeli zemlju koja ih je dotad pokrivala. Nažalost, taj izuzetan arheološki lokalitet još nije zaštićen. Na kopnu se nalaze pod zemljom i drugi ostaci antičkih gospodarskih zgrada, sačuvan je i ukopani dio antičke cisterne za vodu. Tu značajnu lokaciju 2013. godine više su puta posjetili pulski arheolozi i konzervatori.

Dva bloka duga dva metra s četvrtastim utorima, svaki pola kubika kamena, dijelovi su tijeska. Na njima leži kameni kotač za drobljenje maslina. Zanimljivo je da na tom otočiću, na kojem se nekad davno proizvodilo ulje, danas nema niti jedne ulike. O tome ne postoji ni predaja.

Ostaci antičke uljare bili bi izuzetna reklama za ovdašnje maslinare - u cijeloj općini posađeno je 50-ak tisuća stabala. Postoji i udruga Ulika. Medalje za kvalitetu ulja dijele se posvuda "šakom i kapom". Ulje se ljeti prodaje i na štandovima na medulinskoj rivi. Ali nitko na toj rivi ne može reći kupcima: Ovdje ljudi proizvode izuzetno kvalitetno maslinovo ulje već dva milenija! I rukom turistima pokazati na materijalne ostatke antičke uljare izložene na rivi. A poznato je da je istarsko maslinovo ulje bilo po kvaliteti u samo vrhu ogromnog Rimskog Carstva koje je gospodarilo cijelim Sredozemljem.

Danas sprej, a sutra?

Kakav bi to bio ugođaj očima i propaganda maslinarima da se ostaci te uljare izlože na obali! A mi smo ostavili ostatke antičke uljare na nedostupnom otočiću - samo na jednom mjestu može se na Fineri privezati manja brodica. Priliku su ugledali vandali. Vjerojatno ni ne znaju što su učinili. Išarali su ono čime bismo se mi (i oni) trebali ponositi. Danas sprej, a sutra? Netko može donijeti macu i u prah pretvoriti antičku uljaru! Dva tisućljeća! Nitko to neće moći spriječiti. Prije više desetljeća to se dogodilo prilikom gradnje drugog krila medulinskog hotela Belvedere: maca je zdrobila kameni kotač također antičke uljare! (Ratko RADOŠEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter