Šprajcu prijete sankcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što ce biti sa Zoranom Šprajcom, bilo je pitanje svih pitanja u ponedjeljak na Prisavlju, dan nakon što je Šprajc kraj svog nedjeljnog Dnevnika iskoristio za odašiljanje jasne poruke clanovima Programskog vijeca HRT-a da se ne petljaju u novinarski posao.

Nažalost, službenih informacija nije bilo. Neslužbeno, od jutra se na HRT-u sastancilo, zvonili su telefoni, cekalo se bilo kakvo priopcenje, ako ništa, ne bi li se saznalo ima li išta istine u onom najekstremnijem kuloarskom scenariju da Šprajca, od Uprave koju je pritisnulo vijece, ceka koverta s otkazom. Ili ce i opomena pred otkaz, ako ne i kakva novcana kazna, zadovoljiti one kojih se u prilogu dotaknuo?

Istraga  priloga

A dotaknuo se vijecnika jer su njemu kao uredniku i Hrvoju Zovku kao autoru zamjerili emitiranje na obljetnicu pada Vukovara priloga iz kojeg se da zakljuciti da su Vukovar žrtvovale tadašnje hrvatske vlasti. Vijece je na sjednici od 6. prosinca prilog okarakteriziralo neprofesionalnim i tendencioznim.

Posebno ih je zasmetalo korištenje tonskog zapisa razgovora izmedu tadašnjeg državnog vrha i zapovjednika obrane Vukovara. Šprajc otkriva javnosti da je Uprava, odnosno uredništvo, dobilo zadacu istražiti zašto je prilog emitiran baš na godišnjicu pada Vukovara, tko je, kako i kada dogovarao izradu priloga, i koja su novinarska saznanja o podrijetlu emitiranih audiozapisa.

- Dakle, sporni prilog o okolnostima pada Vukovara objavili smo na godišnjicu pada jer nam se ucinilo logicnim da se godišnjicom pada bavimo na datum pada Vukovara. Možda ga je trebalo objaviti na Dan žena, Praznik rada ili Novu godinu, ali novinarska je logika malo drukcija od vijecnicke.

Izradu priloga dogovarali su novinari i urednici koji inace dogovaraju izradu svih priloga u Dnevniku, osim ako vijecnici nisu navikli sami dogovarati priloge, novinare i urednike, pa im je stvar malo izmakla kontroli, odgovara u Dnevniku Šprajc.

Prozvan i Jovic

Pritom se posebno ocešao o novinara vijecnika Josipa Jovica kazavši da vrhunski profesionalci u vijecu sami najbolje znaju kako se, primjerice, na splitskoj rivi može napraviti lažni intervju s ratnim zlocincem jer je to, valjda, u funkciji nacionalnih interesa. Šprajcovu reakciju Jovic smatra drskom i neobicnom.

- Ocito je ljut jer ga nismo izabrali za glavnog urednika HTV-a. Želi se prikazati kao žrtva i tako ponuditi novoj vlasti, a nas prikazati kao nekakve eksponente stare vlasti, rekao nam je Jovic.

Smatra da vijece ima pravo ukazivati na priloge koje su po njihovu mišljenju neprofesionalni, baš kao što ne dvoji da Šprajc nema pravo privatizirati Dnevnik i napadati Programsko vijece. Jovic ocekuje da Uprava i uredništvo poduzeti odredene mjere. Što se prozivanja njega osobno tice, doživio ga je, rece, kao sarkazam onog ciji je stil ionako teško podnošljiv.

Šprajc pak odgovor na Joviceve teze sažima u recenicu: "Nova vlast na HRT je odavno došla, pred njom je mandat od cetiri godine i druge vlasti za mene nema".

Uprava izvanredno zasjedala

Uprava HRT-a u ponedjeljak je, navodno, imala izvanrednu sjednicu. Neslužbeni izvori govore da ce Šprajc sigurno biti kažnjen, najvjerojatnije opomenom pred otkaz i novcano, s maksimalnih 30 posto od barem jedne place. Osim Šprajca navodno ce tražiti i druge krivce, ide se, doznajemo, na Bruna Kovacevica i Dražena Miocica.


Podijeli: Facebook Twiter