Šprajceru mjesec dana pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac istrage Ratko Šcekic u petak je bivšem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela davanja mita kako bi karlovacki nogometni klub imao "pošteno" sudenje.

Protiv Željka Širica i Nevena Šprajcera i službeno je proširena istraga USKOK-a zbog primanja, odnosno davanja mita. Širic još nije ispitan povodom najnovijih optužbi. Buduci da se vec nalazi u istražnom zatvoru, USKOK ga ne mora hitno upoznati s optužbama iz naloga o proširenju istrage.

Šprajcer je doveden na sud oko devet sati ujutro. Nakon što je izašao iz "marice", pred televizijskim kamerama je ponovio ono što je rekao i preksinoc: "Nisam kriv."

Pred sucem istrage Ratkom Šcekicem iznio je svoje argumente da nece utjecati na svjedoke ili ponavljati djelo. Medutim, sudac Šcekic je prihvatio argumentaciju USKOK-a da postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, jer se NK Karlovac još nalazi u Prvoj nogometnoj ligi. A upravo je ulazak Karlovca u Prvu HNL bio glavni motiv davanja mita Širicu.

Naime, u istražnom nalogu USKOK-u navodi se da suradnja Šprajcera i Širica traje još od 2007. godine. Prema USKOK-ovom stajalištu, Šprajcer i Širic su se još od sezone 2007./08. dogovorili da ce Širic osigurati da Karlovcu sude naklonjeni suci koji ce suditi u korist tog kluba.

Nagrada za "pošteno" sudenje iznosila je 25 tisuca eura po sezoni, ako klub bude prvak u aktualnoj kategoriji natjecanja i prijede u viši rang. NK Karlovac je, podsjetimo, u sezoni 2007./08. osvojio Trecu nogometnu ligu i ušao u Drugu ligu, u kojoj je u sezoni 2008/09 bio drugi i izborio ulazak u Prvu HNL.

Po ulasku u Prvu ligu dogovor se izmijenio. Cijena "poštenog" sudenja iznosila je 15 tisuca eura, a trebala je biti isplacena u više rata. Pod "poštenim" sudenjem opet se podrazumijevalo da Širic osigura da Karlovcu na pojedinim utakmicama sude suci koje klub odabere. Kako tvrdi USKOK u svom istražnom nalogu, Šprajcer je Širicu predao dogovoreni iznos mita. (S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter