Sportsko nadmetanje i druženje umirovljenika Istre

Sudjelovali su članovi svih istarskih podružnica SUH-a
Sudjelovali su članovi svih istarskih podružnica SUH-a

Oko 180 natjecatelja i isto toliko gledatelja sudjelovalo je i pratilo danas četvrte sportske igre Sindikata umirovljenika Hrvatske za Istarsku županiju, čiji je domaćin bila novigradska podružnica, a pokrovitelj Istarska županija.

Prijavilo se 80 ekipa u šest disciplina, s članovima iz svih istarskih podružnica SUH-a - Novigrad, Umag, Poreč, Vrsar, Pula, Fažana, Pazin, Labin, Roč i Svetvinčenat. Snage su u novigradskoj sportskoj dvorani odmjeravali u šahu, pikadu, briškuli i trešetu, remiju i stolnom tenisu, dok je boćarski turnir zbog nestabilnih vremenskih prilika s obližnjeg boćališta Lako prebačen u ono natkriveno u Labincima.

Igre je otvorio istarski župan Valter Flego, a okupljenima su se obratili i gradonačelnik Anteo Milos, predsjednica SUH-a Jasna Petrović, predsjednik županijskog povjerenstva SUH-a Vladimir Buršić i predsjednik lokalne podružnice Ernesto Martinčić.

Otvorenje je pjesmom začinio novigradski ženski zbor Lavanda s voditeljem Branislavom Ostojićem.

- Cilj koji dijelimo je bolji život i zajedništvo. Ne možemo povećati penzije ni smanjiti PDV, ali na nama je odgovornost da izgradimo bolju budućnost za vas i za nove generacije. Zajedno s vama, našim gradovima i općinama, Županija može pripremiti projekte za kvalitetniji život. Zato je i formiran savjet za umirovljenike u kojemu je i vaš predstavnik, poručio je župan, poželjevši im ponovni susret i sportsko druženje sljedeće godine u Istri, a ne, kako je naglasio, "u Sjevernom Jadranu i Lici".

Milos je SUH-ovcima poželio dobrodošlicu u "gradu zlatnog olimpijca Giovannija Cernogorza", istaknuvši da je Novigrad malen, ali ima čak 17 sportskih klubova, više od 500 članova sportskih udruga i gotovo se svi ovdašnji mališani bave nekim sportom.

Pohvalio je organizaciju igara i rad novigradskog SUH-a, napominjući da sudjeluje u svim ovdašnjim inicijativama i akcijama. "Za nas je velika sreća vidjeti koliko ste aktivni i da možemo računati na vaše znanje i iskustvo, koji nemaju cijene", rekao je Milos.

- Recimo "ne" svakoj vlasti koja ponižava naš rad, kakvo društvo po mjeri čovjeka želimo. Recimo da smo puno dali, a još više dajemo. I ne zaboravite - mi umirovljenici, mi stariji postajemo većina. Nas će se sve više pitati. Zato hajdemo kroz nadmetanje, igru i druženje ojačati mišice i naše šake. Jer u ovo vrijeme snaga i zajedništvo jedino je što će nas obraniti od poniženja. Neka igre počnu u radosti zajedništva i ljubavi, rekla je Jasna Petrović. 

U dvorani je upriličena i izložba likovnih radova i rukotvorina članova istarskih podružnica SUH-a. Za kraj igara u večernjim je satima u hotelu Maestral predviđena dodjela nagrada i druženje uz večeru i glazbu. (piše i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter