Sportski klubovi taoci politike i jednog kluba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filip Zoricic, clan Nezavisne liste Plinija Cuccurina, a konferenciji za novinare govorio je o financijskim problemima sportskih klubova koji se sufinanciraju proracunskim novcem, a koji su, kako je rekao, postali taoci jedne politike i jednog kluba. Nakon što im je 2009. godine smanjeno sufinanciranje za deset posto, a prošle godine za 20 posto, i trecu uzastopnu godinu, rekao je Zoricic, sportske udruge ocekuju smanjenje dotacija.

- Ocekujemo da smanjenje nece biti na prošlogodišnjoj razini, vec proporcionalno ostalim smanjenjima placa i utrošaka, te ce se odnositi na sve klubove prve jakosne skupine, a ne da ostali budu zakinuti nauštrb NK Istre 1961, rekao je Zoricic, naznacivši da se prvoj jakosnoj skupini klubova daje 70 posto ukupnih sredstava za pulski sport.

Zoricic je rekao da je sustav dodjeljivanja dotacija koji provodi Savez sportova jedan od boljih modela raspodjele jer vrednuje rezultate svih dobnih skupina, medutim, vec trecu uzastopnu godinu klubovima se smanjuju planirana sredstva pred kraj godine kada se spremaju uci u nove sezone.

- Svi pulski klubovi osjecaju posljedice ekonomske krize osim jednog - NK Istre 1961. Taj je klub iznad svih ostalih i nije osjetio krizu u gradskom proracunu i nikad mu nisu umanjena sredstva. Razlog tome su odobreni krediti ciji je Savez sportova jamac, što drugi klubovi mogu samo sanjati, pa je u posljednje cetiri godine NK Istri 1961 na ime dotacija iz proracuna izdvojeno 4,3 milijuna kuna, dok se drugim klubovima smanjeni godišnji proracuni i do 50 posto, istaknuo je clan Ladonje.

Zoricic stoga apelira na Grad Pulu da se na jednak nacin odnosi prema svim pulskim klubovima koji imaju odlicne rezultate i da ne umanjuje vrijednost njihovih rezultata. Više je nego jasno, nastavio je Zoricic, da pulske rukometašice ili odbojkašice u svim kategorijama postižu odlicne rezultate, ali zbog financijskih problema ne mogu nastupati u Europi, dok svu potporu ima klub koji se bori za ostanak. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter