Sportska strategija prema potrebama sportaša i rekreativaca svih dobi

Dječja olimpijada u Pazinu (Arhiva/A. DAGOSTIN)
Dječja olimpijada u Pazinu (Arhiva/A. DAGOSTIN)

U polivalentnoj dvorani nove sportske dvorane jučer je na konferenciji za novinare predstavljena početna faza izrade Strategije razvoja sporta i rekreacije grada Pazina 2016.-2020. godine. Tako će Pazin nakon Kulturne strategije, Strategije razvoja grada, ali i sličnih strategija Lokalne akcijske grupe "Središnja Istra", poput partikularne Strategije selektivnog prikupljanja otpada, dobiti još jedan razvojni dokument. Izradu strategije pokrenuli su Grad Pazin i gradska Zajednica sportskih udruga s ciljem učinkovitije raspodjele javnih sredstava u tom sektoru, kao i prepoznavanja potreba građana i sportskih udruga.

Upitnik za klubove i građane

- Smatramo da će se kroz ovaj sveobuhvatan strateški dokument koji će obuhvatiti kako aktivne sportaše, tako i rekreativce, kako naše najmlađe stanovnike, tako i one treće životne dobi, dati odgovor na pitanja što, kako, koliko, gdje i kada u pazinskom sportu i rekreaciji, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić pozvavši građane da se aktivno uključe u izradu strategije. Predsjednik gradske Zajednica sportskih udruga Lucijan Ujčić istaknuo je da je cilj strategije "osvijetliti" potrebe i prioritete u sportu i rekreaciji, poboljšati participaciju građana u sportu i rekreaciji te unaprijediti rad sportskih udruga i organizacijski razvoj ZSU-a koja uključuje 38 sportskih klubova.

- Na nama je da što vjernije u strategiju pretočimo interese i potrebe građana, odnosno da građanima postavimo prava pitanja, kazala je izrađivačica strategije Suzana Jašić koja je za klubove-članove ZSU-a pripremila upitnik koji će im danas biti dostavljen. Poseban će upitnik biti dostavljen ostalim udrugama koje samo rubno dotiču sektor sporta i rekreacije, dok je treći anoniman upitnik namijenjen svim građanima Pazinštine, a može se pronaći na www.surveymonkey.com/r/SPORTPAZIN_JAVNOST. Upitnik se sastoji od pet područja, popuni se za desetak minuta, a može se ispuniti do 13. rujna. Za djecu odgovore mogu dati roditelji, dok će se za starije osobe koje nisu vične radu na računalu održati posebni sastanci ili će im djelatnici gradske uprave pomoći da ispune upitnik.

Za potrebe izrade strategije obavit će se dvadesetak intervjua s raznim akterima u gradskom sportu i rekreaciji. U listopadu će uslijediti radionice vrednovanja upitnika i intervjua, a u studenom javno predstavljanje prijedloga strategije uz javnu raspravu. Konačni dokument mora amenovati Skupština ZSU-a, a postoji ideja da se da na raspravu i odobrenje Gradskom vijeću da bi akt dobio na političkoj težini.

Dokument vrijedan 19 tisuća kuna

Na novinarsko pitanje hoće li građani u upitniku moći davati konkretne prijedloge, primjerice za izgradnju sportsko-rekreativne infrastrukture ili osnivanje novih sportskih klubova, Jašić je odgovorila pozitivno. Inače, na natječaj za izradu strategije javilo se deset ponuđača, a odabran je obrt za poslovno savjetovanje Salta iz Pazina čija je ponuda iznosila 18.900 kuna. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter