Sportska lučica u Pješčanoj Uvali nelegalna

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Sportska lučica u Pješčanoj Uvali nije legalna, sukus je rješenja koje je u prosincu donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Istarska županija, prema tom rješenju, nije ni smjela izdati koncesiju pomorskom športsko-ribolovnom društvo (PŠRD) Pješčana Uvala. Ugovor o koncesiji sklopljen je još u lipnju 2009., a u ime Županije potpisao ga je župan Ivan Jakovčić.

U rješenju resornog ministarstva, odnosno Uprave pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra obrazloženo je da granica lučkog područja u Pješčanoj Uvali nije utvrđena "na pravilan i zakonit način" te da "stoga nije postojao zakonski preduvjet za davanje koncesije na pomorskom dobru".

"Pregledom službene evidencije Ministarstva utvrđeno je da nadležno Županijsko povjerenstvo za granice pomorskog dobra nije izradilo prijedlog granice lučkog područja za predmetnu lokaciju posebne namjene - sportsku luku, niti ga dostavilo nadležnom tijelu ovog Ministarstva", navodi se u rješenju.

Da bi se koncesija uopće mogla izdati, granicu lučkog područja prethodno je, naime, trebalo utvrditi Županijsko povjerenstvo, što ono očito nije učinilo. Čestica koju je Županija dala u koncesiju u zemljišno- knjižnom odjelu Općinskog suda u Puli vodi se kao pomorsko dobro, iako postupak utvrđivanja granice, prema tvrdnjama Ministarstva, nije proveden. U Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama nedvosmisleno se navodi da se koncesija na pomorskom dobru može dati nakon što je utvrđena granica pomorskog dobra i provedena u zemljišnim knjigama. No, u Županiji smatraju da Zakon pravilnije tumače od Ministarstva.

"Koncesija za sportsku luku dana je na pomorskom dobru koje je već prethodno uknjiženo kao pomorsko dobro. Time je u potpunosti poštivan Zakon pa nije bilo potrebno utvrditi granicu pomorskog dobra jer je ona već bila utvrđena, a to isto vrijedi i za druge slučajeve", navodi se u odgovoru resornog županijskog odjela koji potpisuje pročelnik Josip Zidarić.

Iz Županije najavljuju pokretanje upravnog spora, budući da se na rješenje ne može uložiti žalba. Na naš upit da nam dostave koncesijski ugovor nisu se oglasili. Upitali smo ih i je li na području županije ovo jedini slučaj izdavanja koncesije na pomorskom dobru bez da je prethodno utvrđena granica lučkog područja, koliko je još koncesija izdano i u kojim lučicama gdje Županijsko povjerenstvo za granice pomorskog dobra nije izradilo prijedlog granice lučkog područja te jesu li se koncesije na takav način izdavale i u kampovima, odnosno hotelijerima. Konkretan odgovor ni na ta pitanja nismo dobili.

Iz Županije poručuju tek da postoji sedam aktivnih sportskih luka za koje su izdane koncesije i koje se nalaze na pomorskom dobru, pritom ne preciziraju jesu li i u tim lučicama izdane koncesije bez prethodnog utvrđivanja granice lučkog područja, dok su koncesije za plaže dodijeljene na česticama koje su u zemljišnim knjigama upisane kao obala, odnosno pomorsko dobro. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter