Sportska inspekcija procešljat ce saveze i klubove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic i njegov pomocnik za sport Petar Skansi na tribini u Splitu pod nazivom "Politika u sportu" u ponedjeljak su najavili žurno donošenje Zakona o sportskoj inspekciji radi iskorijenjivanja korupcije i uvodenja reda u hrvatskom sportu.

- Zakon o sportskoj inspekciji imat ce zadacu proci kroz sve sportske saveze i klubove da bi se provjerilo radi li se u njima sukladno zakonu i uklonila minorna skupina pojedinaca koji blate hrvatski sport, rekao je Jovanovic.

Skansi je naglasio da taj zakon mora žurno zaživjeti te ce prvo citanje njegovog prijedloga biti u saborskoj proceduri vec krajem ožujka. Po Skansijevim rijecima, sportski inspektor ce se baviti ustanovljavanjem posluje li se u sportu pravilno te upravlja li se klubovima legalno.

- Sportski ce inspektor moci predložiti financijskog inspektora, a onaj koji u sportskim savezima ili klubovima potroši više novaca nego što ga ima ili tko potpiše ugovor sa sportašima kojeg ne ispunjava, taj ce morati krivicno odgovarati, istaknuo je Skansi.

Ministar je izvijestio da se pripremaju i izmjene Zakona o sportu koji je usvojen 2006. godine. Pritom je naglasio da ce prvi clan tog zakona, koji glasi da je "sport dragovoljna djelatnost" biti promijenjen i glasit ce da je sport "djelatnost od posebnog, odnosno vitalnog interesa za Hrvatsku".

Izmjenama tog zakona, tvrdi ministar Jovanovic, omogucit ce se da sport pripadne sportašima.

Govoreci o uvodenju reda u financiranje sporta, ministar je istaknuo da se ubuduce "novac nece dijeliti iz državnih tvrtki sportskim kolektivima po principu poznanstva, nego ce financiranje biti transparentno i obavljat ce se kroz Hrvatski olimpijski odbor".


Podijeli: Facebook Twiter