Sportska dvorana OŠ Kaštanjer konačno u funkciji

Grad je ove godine uložio značajna sredstva u osnovne škole (M. ANGELINI)
Grad je ove godine uložio značajna sredstva u osnovne škole (M. ANGELINI)

Paralelno s početkom nove školske godine, u ponedjeljak 7. rujna PU istarska počet će s provođenjem akcije "Poštujte naše znakove" kojoj je osnovni cilj zaštita djece i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, posebno prvašića koji prvi put samostalno sudjeluju u prometu. U tu su svrhu prije početka školske godine, policijski službenici obišli sve škole, obavili pregled i utvrdili stanje prometnica i prometne signalizacije te otklonili nedostatke za što sigurniji dolazak i odlazak djece u školu.

Prvašićima reflektirajući prsluci

- Uglavnom su to bili neobnovljeni pješački prijelazi, nepropisno parkirani automobili, "nevidljivi" prometni znakovi. Nedostaci su sada otklonjeni i ne možemo izdvojiti ni jednu školu koja bi se istaknula kao prometno nesigurno mjesto, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u PU istarskoj Josip Lukić i napomenuo da je siguran dolazak i odlazak u školu osiguran i oko škole "Giuseppina Martinuzzi" i to preko parkirališta zbog radova u Santoriovoj ulici.

Nadalje, policija će tijekom rujna, svakog dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama oko škola, a osim tih preventivnih akcija, djelovat će i represivno u zonama škola tako što će strogo nadzirati brzinu, nepropisno parkiranje i poštivanje obveze vozača prema pješacima na pješačkim prijelazima.

- Isto tako, u svim prvim razredima organizirat ćemo 20-minutna predavanja i razgovore s prvašićima i podijeliti im prigodni promidžbeni materijal. Također, svi će prvašići dobiti i reflektirajući prsluk, rekao je pak Marko Oršulić iz PU istarske i dodao da će policija prisustvovati i na prvim roditeljskim sastancima jer "djeca uče od roditelja" stoga je važno da se i oni pridržavaju prometnih propisa.

I dok policija obavlja svoj dio posla, u pripreme za početak nove školske godine uključio se i Grad Pula obavljajući mnoge radove na školama. Kao i godinama unatrag, za radove je iskorišten ljetni period, a radi podizanja kvalitete objekata.

"Ove godine u obnovu osnovnih škola uloženo je gotovo 2,1 milijuna kuna. Riječ je o značajnim sredstvima investiranima prije svega u adaptaciju sportske dvorane i svlačionica, kao i sanaciju oborinske odvodnje oko sportske dvorane u OŠ Kaštanjer za što je utrošeno više od 650.000 kuna", izvijestili su iz Grada Pule.

Uvođenje e- dnevnika

Podsjetimo, učenici te škole cijelu školsku godinu bili su bez sportske dvorane koja je trebala biti gotova još početkom prošle godine. Međutim, tjelesni odgoj održavao se u učionama, hodnicima ili dvorištu škole. Iako je tada ravnateljica škole navela da je pitanje dana kada će se dvorana staviti u funkciju te da se čeka nadzor nad obavljenim radovima, vrijeme je pokazalo da stvari nisu bile tako jednostavne. Utvrđeno je naime, da dvorana ima cijeli niz nedostataka koji ni nakon višekratnih ispravljanja, nisu bili otklonjeni i predstavljali su potencijalnu opasnost za sve korisnike. Zbog svega je Grad putem Općinskog suda u Puli pokrenuo postupak protiv izvođača radova tvrtke KL Sport Oprema d.o.o. Očito su ovog puta radovi učinjeni kako treba te će dvorana ove školske godine ipak biti u funkciji.

Grad je nadalje uložio i u adaptaciju sanitarnih čvorova u OŠ Centar i rekonstrukciju kotlovnice u OŠ Tone Peruško za što je izdvojeno nešto više od 700.000 kuna, au u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju školske sportske dvorane OŠ Tone Peruška.

"Značajna sredstva uložena su i za nabavu novih tablet računala za potrebe uvođenja e-dnevnika u školi Kaštanjer te je za istu školu, kao osnovni preduvjet njihovog korištenja, postavljena wi-fi mreža. Ujedno je u tijeku opremanje škola Centar, Monte Zaro, Stoja Vidikovac, Veli Vrh, Veruda, Giuseppina Martinuzzi i Škole za odgoj i obrazovanje s novom informatičkom opremom i namještajem čime se žele osigurati još bolji uvjete rada u novoj školskoj godini. Za sve navedeno ukupno će se utrošiti gotovo 540 tisuća kuna, zaključili su iz Grada.

Nadalje, uz brojne investicije u školstvo Pula subvencionira i školske marende te sufinancira produženi boravak u svim pulskim osnovnim školama, za što je u proračunu za 2015. osigurano više od 660 tisuća kuna. Osim socijalnog programa kojim se pomaže potrebitim građanima i njihovoj djeci, Grad Pula ulaže i značajna financijska proračunska sredstva u unapređenje standarda u školstvu financirajući razne izvannastavne programe i projekte te programe za darovite učenike da bi se unaprijedila kvaliteta obrazovanja i cjelokupnog standarda školstva. (Nera SOFTIĆ)

           


Podijeli: Facebook Twiter