Sportska aktivnost prava je alternativa svim oblicima ovisnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utrkom učenika osnovnih škola grada Pule i prigodnim govorima uzvanika danas ujutro započelo je na kupalištu Mornar obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji će trajati do 15. prosinca. Kako je rečeno, Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u Hrvatskoj svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj, kako je naglasio I načelnik PU istarske Alen Klabot, upozoriti javnost na taj problem i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti, a najmlađe podučiti da kažu drogi ne! 

Nagrađeni slogani učenika

Uoči početka učeničke trke po Lungomareu, okupljenima se obratila i pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci koja je istaknula da se Grad već tradicionalno priključuje obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a cilj je raznim aktivnostima i razvijanjem sportskog duha prenijeti pozitivne poruke i pružiti alternativu svim oblicima ovisnosti.

- U sklopu ovogodišnjih aktivnosti bit će tako organizirana i edukativna predstava "Reci drogi ne!" za učenike sedmih razreda koja im u jednoj interaktivnoj sceni omogućava da nauče kako u određenim situacijama reći ključnu riječ "ne". Za učenike srednjih škola organizirali smo u Službi za prevenciju ovisnosti ZZJZ-a edukativna savjetovališta za roditelje i djecu jer su roditelji te ključne osobe koje u jednom trenutku moraju znati gdje doći i koji su im programi od pomoći, rekla je nadalje Puh Belci i nabrojala druge aktivnosti, poput kampanje "Bježi/Via", sportsko-edukativne akcije Vijeća za komunalnu prevenciju "Bacimo drogu u koš" i "Život bez droge je prva liga" te prošlogodišnje tiskanje brošure o svim programa koji se nude djeci i mogu biti nadopuna kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.  

U utrci, koja je započela na Mornaru, sudjelovalo je tridesetak učenika. Nakon što su otrčali po dijelu šetališta Lungomare i nazad do Mornara, djeca su se okrijepila toplim čajem i kroasanima, a svi su dobili simbolične nagrade, majice kampanje ''Bježi/Via''. Umjesto startnih brojeva, sudionici utrke nosili su na majicama jedan od tri najbolja slogana, koji su izabrani na natječaju učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola. Na natječaj su pristigla ukupno 33 prijedloga, a kao najbolji odabrani su slijedeći slogani: "(Ne)ovisan znači biti slobodan i sretan" Ivana Milića iz 7b OŠ Monte Zaro; "(Ne)ovisan znači slijediti svoj put i ne biti tuđi kaput" Erin Rupčić iz 8b OŠ Giuseppina Martinuzzi, i "(Ne)ovisan znači imati stav i biti zdrav" Katje Ruba iz 8a OŠ G. Martinuzzi. Učenici koji su napisali najbolje slogane dobili su za svoj trud zahvalnice, a osvojili su i prigodne nagrade pa će tako jedan dan provesti s pomorskom i prometnom policijom i saznati nešto više o njihovom radu. 

Nije uvijek lako reći "ne"

Inače, u slijedećih mjesec dana, na području Policijske uprave istarske, održat će i druge preventivne aktivnosti, među kojima početkom prosinca košarkaški turnir na Portarati u slobodnim bacanjima za učenike sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola pod nazivom ''Baci drogu u koš'', na kojem će sudjelovati i policijski službenici. Također, 15. prosinca, u OŠ Veli Vrh, održat će se malonogometni turnir "Život bez droge je prva liga".

Kako su danas istaknuli neki od prisutnih učenika, oni su itekako svjesni opasnosti od konzumacije droga.

- Nisam se dosad susreo s nekim tko mi je nudio drogu ili nekom mojem prijatelju, ali znam da je to veliki problem. Drogu uzimaju nepametni ljudi, da ne kažem glupi, kaže nam tako Dario Zović iz 6c OŠ Stoja.

Ivan Šetić iz 6a OŠ Stoja rekao nam je da je imao smrtni slučaj u obitelji upravo zbog droge jer mu je umrla jedna bliska osoba nakon što se 20 godina borila s ovisnošću.

- Mislim da je drogiranje odvratno i da su tome skloniji ljudi koji imaju nekakvih problema, bilo psihičkih ili im jednostavno nedostaje ljubavi, a moguće je da su im se problemi i nedostatak ljubavi pojavili još kad su bili mali. Tada uzimaju drogu jer misle da će tako pobjeći od problema, a oni time postaju samo još veći. Ja ću sigurno reći drogi ne, rekao nam je Ivan.

Mara Stančić iz 6a razreda OŠ Stoja, na sreću, nije se još susrela s tim problemom, iako je o tome dosta slušala u školi, a i mama joj je o tome pričala.

- Mislim da je to ozbiljan problem za svakog pojedinca, ali i za sve ostale. Ja ću sigurno poslušati svoje roditelje i nikad neću probati drogu. Treba drogi reći ne, ali to nije uvijek lako. Ako budem čula da neki moj prijatelj ima problema, savjetovat ću mu da se obrati svojim roditeljima jer mislim da mu oni mogu pomoći, rekla nam je Mara.

(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter