Sportom se u Umagu bavi gotovo polovica građana

Rekreativno se sportom masovno bave sve generacije u Umagu
Rekreativno se sportom masovno bave sve generacije u Umagu

Grad Umag se ove godine kandidirao za titulu ''Europskog grada sporta 2018.'' u kategoriji malih gradova s manje od 25.000 stanovnika, koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Kandidaturu su predstavili gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i predsjednik Komisije ACES Europe Gian Francesco Lupattelli.

Naime, ''Europski grad sporta'' je nagrada koja se dodjeljuje u tri kategorije, veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi s manje od 25.000 stanovnika, kojoj pripada i Umag.

Životno opredjeljenje

U Umagu još danas boravi peteročlana Komisija u sastavu predsjednik Gian Francesco Lupattelli, glavni tajnik Hugo Alonso, te članovi Maria Pia Rossato, Guido Povolo i Lorenzo Giorgi.

U pratnji predstavnika Grada komisija je posjetila školsku sportsku dvoranu, te se upoznala s radom odbojkaškog kluba Melia Hotels, rukometnog kluba, karate kluba Shotokan, košarkaškog kluba, društva sportske rekreacije TaeBo Aerobic te je na školskom igralištu posjetila članove maraton kluba Olimpic. Nadalje, obišla je i savudrijsko Golf igralište Adriatic, Tenis Akademiju u Katoru, te nogometna igrališta i teniske terena u Stella Marisu. Danas je pak na redu obilazak dječjih vrtića i škola.

Uza sve to Komisija je pogledala i desetominutni film u kojem je Grad Umag predstavio sve karike u lancu umaškog sporta.

-Grad Umag odavno je prepoznao važnost sporta te je postigao i zavidne rezultate u popularizaciji sporta kao životnog opredjeljenja. U zadnjih sedam godina podigli smo kvalitetu sportsko-pedagoškog rada s mladima, te povećali broj sportskih objekata i poboljšali njihovu opremljenost. Ujedno, stvorena je jedinstvena sinergija između javnog i privatnog sektora, a Umag je postao pozornica brojnih međunarodnih sportskih manifestacija, što se reflektira kako na promidžbu tako i na ekonomske, odnosno turističke rezultate, istaknuo je Bassanese. Dodao je da bi ova titula još jednom potvrdila da Umag zadovoljava najviše kriterije u svijetu sporta, te da je sklad sredine, usluga i infrastrukture u Umagu postigao najvišu razinu.

- Tokom našeg posjeta primijetili smo da je Hrvatska država koja voli sport i da se njime bave sve generacije. Nakon razgleda grada, možemo reći da je Umag ispunio sve uvjete kako bi komisija mogla dati svoje mišljene, veli predsjednik Komisije ACES Europe Gian Francesco Lupattelli.

Sportski tereni

Već je poznato da Umag slovi kao ''grad sporta'' zbog velikog broja sportskih udruga i klubova, profesionalnih i rekreativnih sportaša i razvijene sportske infrastrukture. U Umagu djeluju 53 sportske udruge s oko  2.300 registriranih  punoljetnih natjecatelja ili članova te 894 maloljetnih sportaša. Procjenjuje se da u svakodnevnoj sportskoj rekreaciji neregistrirano sudjeluje još oko 3.000 građana. Umaške sportske udruge sudjeluju u 24 različita sporta. I sportska je infrastruktura razvijena. Tu su tri sportske dvorane, od kojih sportska dvorana Stella Maris kapaciteta 900 gledatelja, školska dvorana uz Osnovnu školu Marije i Line kapaciteta 1.200 gledatelja, te školska dvorana Talijanske osnovne škole ''Galileo Galilei''. Na području Umaga 11 je nogometnih igrališta, niz malih sportskih igrališta, 7 boćališta, 80 teniskih terena, niz biciklističkih staza, jedno golf igralište s 18 rupa, sportsko-ribolovni plato te dva jedriličarska platoa. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter