Sportašima porezne beneficije

Porezne prijave mogu se predati do 2. ožujka (Arhiva)
Porezne prijave mogu se predati do 2. ožujka (Arhiva)

Sve neprofitne udruge su od ove godine dužne iskazivati troškove službenog putovanja u obrascu JOPPD. Jedini koji su od toga izuzeti su sportaši, odnosno neprofitni sportski klubovi i savezi, rekla je Kornelija Sirovica, savjetnica i urednica u časopisu Računovodstvo i financijske (RIF) na jučer održanom seminaru o poreznim novinama u pulskom hotelu Histrija. Na pitanje začuđenih istarskih računovođa zašto su samo sportaši od toga izuzeti Sirovica im je odgovorila da ni ona, ali ni ostali porezni savjetnici nisu si znali objasniti čime sportaši zaslužuju tu privilegiju, a nemaju je, primjerice, kulturnjaci i svi ostali koju djeluju putem neprofitnih udruga.

Tko pita ne skita

- Odgovor na ovu dilemu saznali smo kada smo nazvali Poreznu upravu i tražili od njih pojašnjenje. Rečeno nam je da su sportašima to omogućili - jer su tražili, a drugi nisu pa stoga moraju voditi evidenciju o službenim putovanjima kako je to propisala Porezna uprava, iznijela je Sirovica. Njezin je odgovor sablaznio istarske računovođe koji su se glasno pitali zar Porezna uprava funkcionira na taj način.

Na predavanju su računovođe upozorene da neki troškovi službenog putovanja podliježu oporezivanju te obračunu doprinosa, a da postoje i neki izuzeci kada se ne iskazuju u obrascu JOPPD troškovi prijevoza i noćenja za učenike koji sudjeluju na natjecanjima, smotrama, izletima, ekskurzijama i drugim odgojno-obrazovnim aktivnostima.

Prijava do 2. ožujka

Od ostalih poreznih novina koje vrijede od 1. siječnja 2015. je i to da uzdržavani član može biti i vanbračni drug ili član isto spolne zajednice. Dakle, Porezna uprava je izjednačila po tom pitanju bračne i ostale zajednice.

- Što se tiče godišnjih poreznih prijava njih građani mogu predati i 2. ožujka. Nema nekih bitnih novina u odnosu na lani, ali znamo da iduće godine građani neće dobiti olakšicu i povrat poreza za dobivenu dividendu pa ih pozivam da ove godine to posljednji put iskoriste podnošenjem godišnje porezna prijave kada im se prizna neoporeziva dividenda do 12.000 kuna, zaključila je Sirovica. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter