Sport naprijed, kultura stoj!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne iznenaduje što se u godini krize proracun Poreca smanjuje još jednom, sada s 327 milijuna kuna na 289, kao što nije neocekivan ni detalj da za sport ipak treba više nego što je planirano krajem prošle godine - u meduvremenu je grad, osim Svjetskog rukometnog prvenstva, ugostio i dva kola Davis Cupa, a ni troškove nove dvorane nije bilo moguce precizno predvidjeti. Za sport je tako drugim izmjenama proracuna predvideno je 4,6 milijuna kuna više, ukupno gotovo 45 milijuna kuna.

Najveci dio tog novca otpada na troškove Davis Cup susreta Hrvatske i Ceške (2,85 milijuna kuna) koji nije bio u planu, za prvi susret sa SAD-om dodano je 288.000 kuna, pa se ukupan iznos popeo na 3,58 milijuna kuna. Ostalo povecanje odnosi se na samu dvoranu - 650.000 za dodatno lakiranje, za 1,72 milijuna kuna povecan je zakup, koliko su narasle kamate na kredit koji kroz zakupninu otplacuje Grad, a i održavanje ce stajati 210.000 kuna više od plana, odnosno 1,4 milijuna kuna.

Prihodi dvorane od iznajmljivanja jedva prelaze osamdesetak tisuca kuna. A da bi bili veci, morat ce se oni koji njome upravljaju malo više potruditi. A od Zajednice sportova koja sada upravlja Žatikom teško se to može ocekivati, ocijenio je na posljednjoj sjednici vijecnik Robert Pauletic (IDS), nemaju ni ljudi ni znanja. Gradonacelnik Edi Štifanic rekao je da ce dugorocno sportskom dvoranom upravljati trgovacko društvo Sport Porec, ali ga treba ekipirati sposobnim timom menadžera.

- Mladi Porecani koji su mahom studirali u inozemstvu kandidati su za vodenje tvrtke, a vec smo neke od njih i intervjuirali, kaže gradonacelnik.

S druge strane, javne potrebe u kulturi smanjene su za 850.000 kuna, a uglavnom su skresane stavke za muzej - za rekonstrukciju zgrade muzeja ostaje tek 460.000 od planiranih 1,14 milijuna kuna, za restauriranje predmeta i istraživanja bit ce dvjestotinjak tisuca kuna manje, a za nabavu opreme, knjiga i muzejskih predmeta ostaje nešto više od pola milijuna kuna. Jedino je stavka materijalnih rashoda muzeja povecana za 36.000 kuna.

Grad ove godine za javne potrebe u kulturi kani potrošiti nešto manje od 16 milijuna kuna za programe i hladne pogone Puckog otvorenog ucilišta, Zavicajni muzej Poreštine i Gradsku knjižnicu. Za sada jedini povremeno otvoreni muzejski prostor je Galerija Sincich iznad zatvorenog ugostiteljskog objekta u dvorišnoj zgradi muzeja.


Podijeli: Facebook Twiter