Sport, gastro i jazz - recept za provod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgleda da Umag ove godine postaje prava sportsko-gastronomska destinacija koja u želji da pruži što bolju ljetnu uspomenu u Stella Maris Centru prireduje mjesec dana kontinuirane zabave za sve ljubitelje tenisa i dobrog provoda. Naravno, glavni dogadaj, 21. izdanje ATP turnira Studena Croatia Open odvijat ce se od 26. srpnja do 1. kolovoza 2010.

No, prije i poslije sportskog dijela odvijat ce se vrhunske glazbeno-zabavne manifestacije. Vec ove nedjelje, dakle tjedan dana prije teniskog turnira, od 18. do 23. srpnja na ATP stadionu održati ce se Istria Gourmet & Jazz Festival koji ce se posjetiteljima kroz delicije istarske kuhinje približiti tradiciju koja je povezana sa suvremenošcu što je i odlika jedinstvenog istarskog lifestylea. Kroz jela spravljena od vrhunskih istarskih proizvoda - tartufa, boškarina, ribe, vina i maslinovog ulja odmor ce biti dogadaj za pamcenje.

Na festivalu ce se u šatorima uz ATP meni održavati i revijalna degustacija istarskih gurmanskih poslastica, tematske veceri najboljih istarskih restorana, prezentaciju i degustaciju najboljih vina s ovogodišnje Vinistre, a sve to uz dobru glazbu izvodaca po izboru Boška Petrovica s aktualnog grožnjanskog Jazz iz Back! Festivala. Za ljubitelje party scene MTV stage ce ugostiti Ivanu Kindl, Mariju Husar, Gorana Griffa, dok se glazbeni vrhunac ujedinio s otvaranjem ATP turnira, 24. srpnja kada ce nastupiti Tony Cetinski zajedno s finalistima ovogodišnjeg natjecanja Hrvatska traži zvijezdu.

Gdje je vrhunska gastronomija, tu je Rene Bakalovic - prvi hrvatski gastronomad koji radi na promociji hrvatske kuhinje kako u Lijepoj našoj tako i izvan granica. Smatra kako hrvatska gastronomija sve cešce i sve hrabrije krece u svijet pokazati svoje bogatstvo i raznovrsnost a o istarskoj gastronomiji kaže da je prvenstveno za Hrvatsku važna jer je prva pokazala kako se iz tradicije može napraviti moderna kuhinja i pritom zadržati cijeli spektar od pucke prehrane i ugostiteljstva do najviše niše luksuzne gastronomije.

- Istrijani su prema van vrlo koherentni, osmišljeni i tu se vidi dugorocna politika. A sve je krenulo od te redefinicije istarske malvazije, kada se vidjelo da to nije samo narodno pucko, jednostavno, jeftino obicno vino vec da ono može puno više. Tada su se srecom s vinarima poceli družiti i najbolji kuhari i tako se vec vrlo rano pokazalo što se može. Sreca je što je Srednjoj i Sjevernoj Europi najbliži izlazak na Mediteran upravo preko Istre. Sve su te okolnosti odlicno poklopile i u svim tim plodovima se danas uživa, rekao je alfa i omega hrvatskog kulinarstva.

Gourmet festival u svojim ce tematskim vecerima nuditi neke specificnosti poput boškarina za kojeg Bakalovic kaže:

- Vec nekoliko godina se sustavno radi na promociji boškarina. U razini ekskluzivne govedine boškarin je sami vrh. Tako Miroslav Plišo iz Stancije Meneghetti koji je probao najbolje od govedine na svijetu - južnu i sjevernu Ameriku, Škotsku i Italiju, na kraju se potpuno vratio boškarinu, koji je po njemu najbolji, a i meni jako prija, priznaje gastronomad.

Erotika uvijek uz sebe vezuje cokoladu, no u Umagu ce noc u sklopu Istria Gourmet & Jazza biti pak posvecene medu i erotici:

- Šecer u tim izvanrednim oblicima kao što je u medu ima funkciju da stvara nagli priljev energije. On je fantasticna hrana i za mozak. A znamo da je glavni seksualni organ ipak mozak. Med, vino, maslinovo ulje i tartufi te boškarin su pravi Istria Gourmet i dobitna kombinacija za provod, porucio je gastronomad koji nece zaobici ni Umag.


Podijeli: Facebook Twiter