Sporno (i) ime: Piranski zaljev ili Savudrijska vala?

Piranski zaljev/Savudrijska vala (M. MIJOŠEK)
Piranski zaljev/Savudrijska vala (M. MIJOŠEK)

"Bilo je pitanje ili arbitraža ili rat, a rat je pod svaku cijenu trebalo izbjeći", dramatično je započeo razgovor savudrijski ribar Danilo Latin, s kojim smo se našli na molu u Savudriji. Pokušali smo razgovarati i s drugim ribarima o arbitražnom procesu o granici na moru koji je tijeku, što od njega očekuju, koje su njihove želje, strahovi, ali malo tko je raspoložen za priču, svi nekako pokušavaju preživjeti i gledaju svoja posla. "Razgovarajte s Latinom, on je naš glasnogovornik", kažu uglas.

Od jednog smo mlađeg ribara ipak uspjeli doznati koja su njegova razmišljanja, a suprotna su od Latinovih, ali nije htio imenom i prezimenom u javnost. Smatra da je iza svega uvijek bila politika te da, što se njega tiče, problem granice ne postoji.

"Oduvijek smo ovdje svi zajedno ribarili. Više problema imamo s ribarima iz Pule, s Cresa i ostalih hrvatskih krajeva koji ovdje masovno dolaze u sezoni švoja, nego sa Slovencima. Slovenskih ribara ima malo i teško nam mogu biti konkurencija", govori nam ribar dok čisti mreže na svom starom drvenom brodu.

Nema on ništa protiv susjeda, čak naprotiv, i nije mu bitno hoće li granica na moru ići malo udesno ili ulijevo, ali na pitanje bi li se njegovo mišljenje promijenilo da Slovenci dobiju cijelu valu odgovara: "E, to je nešto drugo. Nema šanse da im damo obalu ni pod koju cijenu".

Boravak u Savudriji nam je donio jednu veliku nedoumicu - oko čega se zapravo sporimo sa Slovenijom, je li riječ o Piranskom zaljevu, Savudrijskoj vali, Valonu ili Dragonjskoj vali. Naši sugovornici se u tome ne mogu složiti.

Mlađi ribar prihvaća naziv Piranski zaljev, kaže da ga oduvijek tako zvao. S njim se slaže i naš neribarski sugovornik Dario Dobrović, rođeni Savudrijac, dok Danilo Latin ima svoju teoriju, koja, valja priznati, drži vodu. Ukazuje na činjenicu da Piranski zaljev spada pod Tršćanski, a teško da unutar jednog zaljeva može biti još jedan. Dakle, iz toga je, smatra, jasno da Piranski zaljev ne prolazi, već eventualno može biti Piranska uvala. Nekada se, kaže, nazivala i Dragonjska vala, a njegovi su preci uvijek govorili Valon. Ali on će reći da je riječ o Savudrijskoj vali.

Kako bilo, riječ je o dijelu mora oko kojeg se lome politička i ribarska koplja otkad je slovenske i hrvatske samostalnosti. Jer drugim ljudima s obje strane granice ta tema nije nimalo zanimljiva, barem je takvo naše iskustvo s terena.

U Savudriji ćete teško naći dva čovjeka, a da nisu ribari, koji razgovaraju o arbitraži i pitaju se kakve argumente trenutno iznose dvije države, a ista je situacija i u Piranu. Recimo, sreli smo mladi bračni par iz Ljubljane koji o sporu ne zna gotovo ništa te nas pita je li završen, ali više onako radi reda jer ih ni ishod ne zanima. (B. ŽIŽOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter