Sporni ugovor Marlera Golf nije ni potpisala

Srećko Ševerlica (Z. STRAHINJA)
Srećko Ševerlica (Z. STRAHINJA)

Sporan ugovor o podmirivanju troškova gradnje nerazvrstane ceste Ližnjan - Smiljevac - Marlera iz rujna 2009. nije konzumiran niti Općini Ližnjan prijeti bankrot zbog njega, ustvrdio je danas bivši načelnik Srećko Ševerlica iz redova IDS-a na konferenciji za novinare sazvanoj zbog nedavnog članka u Glasu Istre u kojem je donačelnik Paolo Demarin (SDP) iznio da bi Općina mogla bankrotirati "ukoliko ispoštuje sve što je Ševerlica potpisao u ugovorima s Marlera Golf LD-om".

Ševerlica navodi da je, nakon duže šutnje, morao reagirati na to da sadašnja SDP-ova vlast u Općini svoju nesposobnost prebacuje na prethodnike.

- Ugovor ne da nije konzumiran, nego ga društvo Marlera Golf nikada nije ni potpisalo, a misli li sadašnja općinska vlast da je štetan, mogu ga i poništiti, čak i nakon potpisa druge strane jer tako predviđa klauzula u ugovoru, rekao je Ševerlica.

Kako smo pisali, u ugovoru piše da će Marlera Golf platiti komunalni doprinos, prema tadašnjim procjenama od 11,5 milijuna kuna, a da će gro tog novca biti utrošen na pristupnu cestu za kompleks na Marleri.

Na pitanje zašto je u ime Općine potpisao nešto što bi moglo biti štetno za općinu, Ševerlica je odgovorio da to nije štetan ugovor, da je vezan uz odluku Vlade, da ga je potpisao u trenutku kada se od golfa, projekta od državnog interesa, puno očekivalo, da je to 2008. bio važan ugovor da se nešto pokrene. Prvenstveno ga je potpisao, kaže, jer je njime nastojao izgraditi cestu za mještane na tom potezu koji nemaju prometnicu unatoč plaćenom komunalnom doprinosu. I uz sve to, ponovio je, unesena je klauzula da strane ugovor mogu poništiti bilo kada.

- Donačelnik Paolo Demarin zaboravio je reći da ugovor nije našao "u ladici" nego ga je dobio u Zagrebu 10. listopada od tvrtke GTC (investitor u golf projekt, op.n.). Zaboravio je i reći da ugovor nije potpisala druga strana. Nacrt tog ugovora prihvatilo je u listopadu 2008. Poglavarstvo Općine, jednoglasno, a prisutan je bio i tadašnji predsjednik Vijeća Aldo Demarin, koji sada izjavljuje da ne zna ništa. Na ugovoru je radio i tadašnji pročelnik, danas djelatnik Općine pa su i njega mogli pitati, rekao je Ševerlica. Na pitanje prijeti li Ližnjanu bankrot kratko je odgovorio "Ne!".

Kada je o naknadi za koncesije riječ, kaže Ševerlica, ni sam ne zna što je s tim sredstvima kojih se država odrekla u korist općine, a koju navodno investitori uplaćuju već tri godine.

- To je pitanje za Ministarstvo financija. Ni ja nisam nikada napismeno vidio da se novac isplaćuje. Koncesionar bi ga trebao davati državi, a država ga nama proslijediti, rekao je Ševerlica. Naveo je da je novoj garnituri prepustio Općinu koja je uvijek plaćala sve svoje obveze i koja ima oročenih 20 milijuna kuna. Zaključio je riječima da se, nakon što je izgubio izbore za načelnika, povukao i iz Općinskog vijeća jer je očekivao napade aktualne vlasti. "To je politika SDP-a", podvukao je bivši načelnik. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter