Sporni kriterij za upis u vrtic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za upis u Predškolske ustanove ciji je osnivac Grad dijete i roditelji moraju imati prebivalište na podrucju Pule što, kako smo pisali, znaci da se dijete rodeno u Puli ne može upisati u vrtic ako mu jedan od roditelja nema stalni boravak, odnosno državljanstvo.

Prema informacijama na internetskim stranicama MUP-a, stalni boravak može se odobriti strancu koji do dana podnošenja zahtjeva ima neprekidno pet godina odobren privremeni boravak. Postoji, dakle, prakticna i realna mogucnost da dijete vec krene u školu kada mu otac ili majka dobiju stani boravak. Spomenuti pravilnik direktno diskriminira dijete, a na naše pitanje upuceno Upravnom odjelu za društvene djelatnosti hoce li napraviti izmjene u toj odredbi dobili smo odgovor da u ovom trenutku nisu u mogucnosti odgovoriti na to pitanje.

Komentar spomenute odredbe pravilnika dobili smo i od pravobraniteljice za djecu Mile Jelavic koja je naglasila da o slucaju može tek nacelno govoriti. "Kad bi se navedeni clanak 2. pravilnika tumacio na nacin da dijete ne može dobiti mjesto u djecjem vrticu jer je jedan od njegovih roditelja strani državljanin, koji nema stalni boravak, smatramo da bi takva praksa doista bila neprihvatljiva. Mišljenja smo da bi uvjet za upis trebao biti iskljucivo prebivalište djeteta. No, bez ocitovanja Djecjeg vrtica i njegovog osnivaca o stvarnim razlozima odbijanja zahtjeva za upis djeteta, ne možemo tvrditi da je u konkretnom slucaju stvarno rijec o neprihvatljivoj praksi", navodi u odgovoru na naš upit pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic.


Podijeli: Facebook Twiter