Sporni Jaffa keksi ipak na analizi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon povlacenja keksa Jaffa srpskog proizvodaca Crvenka sa slovenskih polica zbog potencijalne opasnosti za zdravlje, dogovorom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi proveden je izvanredni nadzor sanitarne inspekcije te uzorkovanje spornih keksa i na hrvatskom tržištu.

Po dobivenim rezultatima odlucit ce se o daljnjem postupanju. Odgovor je to na naš upit koji nam je proslijedila Sara Mikrut iz Odjela za komunikacije i odnose s javnošcu Hrvatske agencije za hranu.

U zajednickom ocitovanju ministarstava pojašnjava se da je Uprava za sigurnost i kakvocu hrane Ministarstva poljoprivrede odgovorna za upravljanje i koordiniranje hrvatskim RASFF sustavom (žurnim sustavom uzbunjivanja za hranu) te do sada putem njega nije stigla niti jedna obavijest što se tice opasnosti migracije benzofenona i 4-metilbenzofenona iz ambalaže na kekse.

- Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom propisani su specificni zahtjevi za papir i karton koji dolaze u neposredan dodir s hranom.

Bitno je napomenuti da se predmetni keksi ne nalaze u direktnom kontaktu s ambalažom, za koju je u Republici Sloveniji rezultatima analize utvrdena visoka vrijednost benzofenona i 4-metilbenzofenona, vec su primarno pakirani u polipropilenskoj foliji koja je sukladno navedenom pravilniku dozvoljena kao kontaktna ambalaža za kekse, navodi se u odgovoru.

Napominju da je s Crvenkom uspostavljen kontakt te ce ona dostaviti izjavu te specifikacije o spornoj ambalaži.

Na kraju Mikrut upozorava da se u svim hrvatskim medijima pojavila formulacija "Jaffa keksi koje proizvodi Crvenka iz Gornjeg Milanovca" te da se zapravo radi o tvornici Jaffa Crvenka iz Crvenke, dok je iz Gornjeg Milanovca tvornica Takovo, koja nema nikakve veze s ovim keksima.


Podijeli: Facebook Twiter