Sporne karte: Slovenija zvala hrvatsku veleposlanicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska veleposlanica u Ljubljani Vesna Terzić pozvana je u četvrtak na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova zbog javnog natječaja za istraživanje ugljikovodika u Jadranskom moru na kojem su objavljene i zemljopisne karte, reklo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u priopćenju, hrvatskoj veleposlanici Vesni Terzić je predstavnik slovenskog ministarstva Tadej Rupel prenio sadržaj prigovora koji je na taj natječaj još u srijedu preko svog veleposlanstva u Zagrebu iznijela Slovenija.

On je upozorio da se dokumentacija koju je Hrvatska navela u javnom pozivu za traženje ugljikovodika u Jadranu odnosi i na ono područje u sjevernom Jadranu koje je predmet graničnog prijepora dviju država.

Slovenija podsjeća da 10. članak arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije od obiju strana zahtijeva postupanje u "dobroj vjeri", te "suzdržavanje od izjava ili postupaka koji bi mogli zaoštriti odnose ili ugroziti rad arbitražnog suda", navedeno je u priopćenju.

Slovenija od Hrvatske zahtijeva da iz natječaja "smjesta povuče" polje dodjele koncesije SJ-01, koje se odnosi i na područje sjeverno od paralele 45 stupnjeva i 10 minuta, "gdje se nalazi slovensko teritorijalno more i epikontinentalni pojas", navodi se u izjavi te dodaje da je taj prostor predmet spora na arbitraži.

Uz to, Slovenija zahtijeva da Hrvatska u dokumentaciji za natječaj, uključujući i na priloženim kartama, jasno navede da je spomenuto područje predmet arbitražnog postupka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter