Sporne građevine za gospodarenjem otpadom u Maloj Hubi 2

Mala Huba (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mala Huba (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Trgovačka društva, obrtnici, gospodarstvenici, predstavnici naselja Mala Huba, Štrped, Goričica, Franečići, mještani Mjesnog odbora Štrped i udruge civilnog društva, izričito se protive donošenju izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Buzeta dok se ne ukine UPU Mala Huba 2 ili dok se ne okonča upravni spor u predmetu nezakonito usvojene odluke o donošenju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja za područje gospodarske namjene - proizvodne Mala Huba 2. Inače u tijeku je druga ponovna javna rasprava o PPU-u koja traje do 17. veljače.

Sporna gradnja  kompostane

Predstavnik građana i gospodarstvenika koji nam se obratio navodi da su kao zainteresirana javnost predlagali da se PPU-om Grada Buzeta u svim izdvojenim građevinskim područjima izvan naselja oznake (I1), (I2) ne smije omogućiti gradnja građevina za gospodarenje otpadom od lokalnog značaja, kompostana i drugih, odnosno obavljanje bilo kakve aktivnosti gospodarenja otpadom odlaganje, obrada, uporaba, uključujući i od lokalnog značaja, osim na mjestu nastanka pa tako i na području obuhvata UPU-a Mala Huba 2, što prijedlogom odredbi za drugu ponovnu javnu raspravu nije prihvaćeno.

Svoje zaključke predočili su na dogovoru u Gradu Buzetu sredinom siječnja na kojem se željelo otkloniti svaku sumnju u bilo kakvu mogućnost gradnje građevina za gospodarenje, obradu, preradu, oporabu otpada izvan površine poslovne namjene - komunalno servisne (K3) Griža, te iznimno dozvoliti na mjestu nastanka otpada u ostalim gospodarskim zonama na buzetskom području, nastalog od obavljanja drugih gospodarskih djelatnosti u tim zonama, a osobito zahtijevajući da se za područje za koje je donesen UPU-u zahvati u prostoru provode u skladu s tim planom, osim za UPU Mala Huba 2 za kojeg vrijede odredbe izmjena i dopuna UPU -a dok se ne donese novi UPU za tu gospodarsku zonu.

Navode također da se u prijedlogu PPU-a za drugu ponovnu javnu raspravu predlažu odredbe kojih nije bilo u prijedlogu za prvu ponovnu javnu raspravu, a to znači da se na obuhvatu postojećeg UPU-a Mala Huba 2, dozvoljava gradnja svih vrsta građevina za gospodarenjem otpadom od lokalnog značaja, kompostana i drugih, osim građevina za gospodarenje otpadom od državnog značaja, a upravo su se takvim odredbama protivili.

Osim prethodnog, predstavnici mještana i gospodarstvenika i dalje tvrde, da zahvati građevina za gospodarenjem otpadom u obuhvatu UPU- Mala Huba 2, sadrže zahvate koji podliježu ocjeni o potrebi procjene utjecaja na okoliš, odnosno procjeni utjecaja na okoliš sukladno posebnim propisima, te sukladno tome PPU Grada Buzeta ne smije usvojiti prije provedenog postupka strateške procjene.

Komentar smo zatražili u resornom gradskom odjelu gdje su glede dvojbi da se i nakon donošenja novog PPU- a Grada Buzeta mogu izdavati akti za građenje građevina za gospodarenje otpadom u zoni Mala Huba 2, uputili na odredbe Zakona o prostornom uređenju u kojima je definirano da se u slučaju protivnosti prostornog plana niže razine onome više razine, prilikom izdavanja akta za provedbu prostornog plana, primjenjuje prostorni plan više razine.

U interesu svih je donošenje plana

- Upravo su sve sporne definicije razjašnjene sa predstavnicima podnositelja primjedbi na sastanku sa županijskim službama sredinom siječnja. Zaustavljanje daljnjih aktivnosti oko donošenja plana koji značajno postrožuje pravila oko gospodarenja otpadom na buzetskom području moglo bi izazvati nezadovoljstvo dvjestotinjak građana i tvrtki koje nestrpljivo očekuju donošenje novog PPU-a, kako bi mogli realizirati svoje investicije i projekte koje čekaju već godinama, a i podnositeljima primjedbi bi trebalo tim više biti u interesu donošenje novog PPU-a čime se na najbrži način onemogućavaju njihove bojazni o gradnji neželjenih građevina u gospodarskoj zoni Mala Huba 2, navode u resornom gradskom odjelu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter