Sporna plaća gradonačelnika Flega?

Čelnici buzetske koalicije SDP-HNS-HSU
Čelnici buzetske koalicije SDP-HNS-HSU

"Građani imaju pravo znati istinu o mogućim nepravilnostima u isplati plaće gradonačelnika Valtera Flega koje su objavili pojedini mediji", istaknuo je na konferenciji za novinare SDP-ovac Vedran Majcan, kandidat koalicije SDP-HNS- HSU za gradonačelnika Buzeta.

Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi od ožujka 2010., rekao je Majcan, propisana su umanjenja plaće gradonačelnika i dogradonačelnika za 20 posto ukoliko je grad prethodne godine primio pomoć iz državnog proračuna veću od 10 posto svojih prihoda, što je slučaj i s Buzetom s obzirom da se nalazi u brdsko-planinskom području.

- Međutim, u svibnju iste godine Flego donosi Pravilnik o radu gradske uprave prema kojem si između ostalog sam propisuje uvećanje plaće za stupanj magistra znanosti za pet posto te dodatak za dužnosnike od 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. To je povećanje od 20 posto čime je kompenzirao umanjenje plaća propisano zakonom, rekao je Majcan.

- Gradonačelnik Flego i ostali službenici i dužnosnici primaju plaću u skladu sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, ustvrdio je danas predstojnik Ureda gradonačelnika Nenad Šćulac na konferenciji za novinare sazvanoj, kako je obrazložio, zbog velikog interesa medija. Svi gradski opći akti, rekao je, javno se objavljuju i dostavljaju nadležnim državnim tijelima.

- Svake godine gradsko poslovanje provjerava Državni ured za reviziju, a tijekom izvida traženi su i podaci o plaći gradonačelnika. Za 2011. radu gradske uprave revizija je dala bezuvjetnu ocjenu, najbolju moguću, bez primjedbi, naglasio je Šćulac. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter