Šporki rovinjski stari grad zaudara zbog smeća

Prizori iz starog dijela Rovinja
Prizori iz starog dijela Rovinja

Svi koji su danas do 10 sati i koju minutu prošetali jednom od najprometnijih starogradskih ulica u Rovinju, popularnom Švalbom, ostali su zatečeni njenim izgledom.

Uistinu, samo je malo nedostajalo da se pomisli da prolazite nekom od napuljskih ulica u vrijeme štrajka pometača. Na svakih tri, četiri metra kamene i poprilično široke ulice bile su plastične vreće pune smeća. Neke od njih su uredno zatvorene i odložene uz zidove ili ovješene o škurnice i kvake, druge su otvorene i razbijene pa im se sadržaj razlijeva, a neugodni mirisi šire diljem ulice.

Taj je prizor očito građanima bio kap koja je prelila čašu pa nam se od poziva i informacija građana zažarila slušalica. S takvim su stanjem upoznati i u Komunalnom servisu.

- Nažalost, zbog tehničkih problema Švalbina ulica nije bila očišćena niti je smeće odvezeno. Greška je ovog puta na nama, potvrđuje nam i prvi čovjek Komunalnog servisa Marko Paliaga, gotovo inzistirajući da pišemo o urednosti i čistoći grada koja je takva kakva jest jer su djelatnici komunalnog nemoćni(?!).

- Jednostavno, nemoćni smo pred stanovnicima starog grada koji, a naravno da je riječ o pojedincima, kućno smeće odlažu gdje i kada to oni hoće. Konkretno, kućno se smeće iz starog grada odvozi ne dva ili tri puta dnevno, već sedam puta, i to od 6 do 22 sata. No, očito ni to nije dovoljno pa već od sutra krećemo u još veći broj odvoza, koliko točno ne znam sada reći, ali i uz komunalne redare i mjere represije. Drugačije ne ide, kaže Paliaga.

- Problem je u (ne)kulturi stanovanja i ponašanja. Smeće se, uz odlaganje ispred susjedovog praga, ostavlja na prozorima i griljama, kvakama ulaznih vrata, iako bi svaka kuća, odnosno obitelj trebala imati vlastitu kantu i u nju odlagati smeće u ranije dogovoreno vrijeme. Međutim, tog se rasporeda rijetko tko pridržava pa ćete u samo pola sata nakon što se smeće odveze naići na istu sliku, kaže nam Marko Paliaga. (piše i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter