Sporazum Srbije i EU - Povoljniji tretman za Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbija je u srijedu potpisala Protokol na svoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će omogućiti Hrvatskoj da s tom zemljom trguje u istom opsegu i pod istim uvjetima kao i prije članstva u Europskoj uniji.

Protokolom je prilagođen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije kako bi se uzelo u obzir činjenicu da je Unija proširena na novu članicu Hrvatsku. Protkol je bio parafiran još u prosincu prošle godine. Sada nakon potpisivanja, protokol mora proći kroz proces ratifikacije, ali to ne odgađa njegovu primjenu i on će se početi primnjenjivati za nešto više od mjesec dana, 1. kolovoza.

Protokol, između ostaloga, omogućava Hrvatskoj da i dalje izvozi cigarete po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije ulaska u Europsku uniju i to u sljedeće tri godine.

Srbija je na početku pregovora o protokolu tražila da se na hrvatske cigarete primjenjuje ista carinska stopa od 57 posto kao i za cigarete iz drugih članica EU-a. Prije ulaska u EU-u, Hrvatska je izvozila 1620 tona cigareta godišnje u Srbiju po povlaštenoj carinskoj stopi od 15 posto, koja vrijedi unutar CEFTA-e, čiji je Hrvatska tada bila član.

Europska komisija, koja pregovara u ime zemalja članica, u pregovorima inzistira na načelu zadržavanja tradicionalnog opsega trgovine. To načelo još uvijek ne prihvaća Bosna i Hercegovina, koja i dalje inzistira na tome da želi štiti svoje uvođenjem viših carinskih stopa za hrvatske proizvode. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter