Sporazum sindikata državnih službi i Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati državnih službi i Vlada postigli su načelni dogovor o sadržaju kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te dodatka kojim se reguliraju privremene iznimke, odnosno odricanje od dviju božićnica, regresa te dijelom jubilarnih nagrada.

Samim tekstom kolektivnog ugovora sustavno se uređuje pitanje plaćenog prijevoza, a o tom kompliciranom sustavu najviše se razgovaralo tijekom današnje pregovaračke runde. Tijela sedam sindikata državnih službi, članova Pregovaračkog odbora, još se trebaju očitovati o dogovoru što su ih njihovi predstavnici postigli s Vladom, a prihvate li dogovor, potpisivanje kolektivnog ugovora očekuje se 2. kolovoza.

Za četiri dana zaposlenima u državnim i javnim službama Vlada će isplatiti 1.250 kuna ovogodišnjeg regresa. S tom se isplatom očito čekalo do ishoda pregovora sa sindikatima.

- Ni mi nismo potpuno i savršeno zadovoljni ali, cijeneći financijsku situaciju, dobro je da ćemo kolektivni ugovor imati četiri godine te da smo se nekih prava odrekli, ne trajno, nego privremeno, ustvrdio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske i glasnogovornik Pregovaračkog odbora.

Potpredsjednik Vlade te voditelj njena pregovaračkog tima Neven Mimica ističe da je sudjelovao u puno pregovora, ali nikada u pregovorima u kojima je prostor bio toliko sužen i za Vladinu i za sindikalnu stranu. (G. GALIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.

 


Podijeli: Facebook Twiter