Sporazum o korištenju Svetice Opcini svezao ruke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nije istina da je prije godinu dana izvršena primopredaja vojnog kompleksa Svetica Opcini Ližnjan, niti je taj kompleks ikad Opcina dobila na korištenje i upravljanje od MORH-a", rekao je SU-ov vijecnik Mario Radešic reagirajuci na tekst o Svetici u Šišanu koji smo nedavno objavili želeci podsjetiti da se niti godinu dana nakon "primopredaje" dijela objekta Opcini njegova revitalizacija nije pomaknula s mjesta.

Svoje je tvrdnje potkrijepio sporazumom o privremenoj primopredaji radi ocuvanja i zaštite kompleksa vojarne Svetica u Šišanu, sklopljenim izmedu Opcine i MORH-a.

Ovaj je dokument potpisan 17. studenog 2009. nakon što je Opcina 24. sijecnja 2008. podnijela zahtjev tadašnjem Središnjem uredu za upravljanje državnom imovinom za ustupanje prava vlasništva nad Sveticom. Iz sporazuma je ocito da privremeno gospodarenje kompleksom Svetice ne prejudicira konacno rješavanje pitanja buduceg pravnog statusa ove bivše vojarne, o cemu iskljucivo odlucuje Vlada ili neko ovlašteno tijelo.

Ukoliko zahtjev Opcine ne bude pozitivno riješen ili ukoliko Vlada odluci vojni kompleks dodijeliti nekoj trecoj pravnoj ili fizickoj osobi, Opcina je dužna u roku od 30 dana od zahtjeva MORH-a napustiti i vratiti mu Sveticu!

Osim toga, za eventualna ulaganja u nekretninu ili neke druge zahvate na kompleksu bivše vojarne Opcina je prema sporazumu obvezna zatražiti prethodno pismenu suglasnost MORH-a ili nekog drugog tijela Vlade, a ukoliko ga ne dobije, nema pravo ni zahtijevati povrat uloženih sredstava.

Radešic je istaknuo da prethodno taj sporazum uopce nije bio predstavljen na vijecu niti se o planovima vezanim uz Sveticu prije potpisivanja raspravljalo, a o potpisivanju ovog dokumenta vijecnici su tek naknadno doznali.

- Zbog cega su, ako znaju cinjenicno stanje, prošlog ljeta, kako je izjavio zamjenik nacelnika Paolo Demarin, uputili poziv gradanima i udrugama da im se jave sa svojim idejama i projektima? Kako mogu osnivati udrugu Magram koja bi navodno jednog dana trebala biti krovna udruga na tom podrucju i upravljati Sveticom?

Vec smo nekoliko puta na vijecima napominjali da se ne obmanjuje javnost netocnim navodima i da se ne svaljuje krivica na drugoga, u ovom slucaju na državu, za neciji nerad i nezalaganje u realizaciji obecanog. Svi mještani moraju znati da je naše jedino pravo prema tom sporazumu kositi i cistiti Sveticu te je cuvati od devastacije, i to sve o našem trošku, napominje Radešic. (Piše Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter