Sporazum hrvatskih i slovenskih obrtnika

Mario Paliska (u sredini) sa slovenskim kolegama
Mario Paliska (u sredini) sa slovenskim kolegama

Potpisivanjem sporazuma o suradnji hrvatskih i slovenskih obrtnički komora obilježen je na graničnom prijelazu u Plovaniji prvi dan Hrvatske u Europskoj uniji, gdje su se susreli predstavnici pograničnih općina i gradova te gospodarskih institucija dviju država.

Svoje potpise na sporazum stavili su čelnik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska s kolegama iz komora Kopra, Sežane, Izole, Pirana i slovenskog gospodarskog udruženja u Trstu Slavkom Vižintinom, Milanom Škapinom, Rajkom Kodričem, Pavelom Lovrečičem i Nicolom Tenzeom.

- Svjesni smo da će se od danas mnoge stvari za nas promijeniti, ali vjerujem na bolje. Nadam se da ćemo znati iskoristiti nestanak granica za postizanje boljeg poslovanja i jačanje suradnje s kolegama iz slovenskih općina i gradova.

Naše komore ćemo povezati da bismo postali cjelovit servis obrtnicima i poduzetnicima, kazao je Paliska pred brojnim uzvanicima među kojima su bili župan Valter Flego, njegova zamjenica Giuseppina Rajko, istarski (grado)načelnici, pročelnik za međunarodnu suradnju i fondove EU Oriano Otočan, predsjednica županijske Hrvatske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić te čelnici susjednih nam slovenskih i talijanskih gradova i općina - Kopra, Pirana, Izole, Sežane, Trsta, Muggie, Monfalconea, Duino-Aurisine, San Dorligo della Valle i drugih.

Susret su, kao domaćini, otvorili gradonačelnici Buja i Pirana Edi Andreašić i Peter Bossman.

- Konačno smo dočekali ovaj povijesni trenutak. Današnji prvi dan u Europi za nas je poseban i odmah treba početi raditi, a na tom tragu je i potpisivanje ovog sporazuma, rekao je Andreašić.

Bossman je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska postala članicom EU-a i smatra da Istra treba biti bez granica, bez dijeljenja na hrvatsku, slovensku i talijansku, jer, istaknuo je, "svi smo mi Istrijani i nema više dijeljenja."

- Danas je naš san ispunjen, a to je Istra bez granica. Želim da mi a posebno naša djeca u novoj zajednici imaju iste šanse. Veseli me ovaj sporazum obrtničkih komora, jer EU je stabilnost i sigurnost, ne samo u političkom smislu, iznio je Flego.

Jaklin Majetić je dodala da su dugo radili na skidanju barijera i da vjeruje da će odsad istarsko gospodarstvo ekonomičnije poslovati i zajedno s kolegama iz susjednih država kreirati nove proizvode. "Vjerujem da će se ovaj današnji entuzijazam pretočiti u realne poslovne situacije", mišljenje je predsjednice županijskog HGK.

Na kraju druženja Slovenci su svojim istarskim kolegama predali europske zastave. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Ronald Braus, otpjevavši europsku himnu "Odu radosti", te folklorne skupine Trio Šaltin iz Buja i Taperin iz Sečovlja.

Poslijepodne je ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježen još jednim druženjem - na graničnom prijelazu na Dragonji susreli su se predstavnici lovačkih saveza Istarske županije i Kopra. (T. KOCIJANČIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter