Sporazum 2 sveučilišta s Institutom za poljoprivredu

Potpisivanje sporazuma (D. ŠTIFANIĆ)
Potpisivanje sporazuma (D. ŠTIFANIĆ)

U vijećnici Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" danas je svečano potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji na ustroju ureda za znanost, studije i cjeloživotno učenje sklopljen između Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i Sveučilišta Jurja Dobrila iz Pule.

Prvi je to sporazum takve vrste u Hrvatskoj. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, takva zajednička suradnja značajno će povećati istraživačke i nastavne kapacitete okupljanjem najboljeg znanstvenog i nastavnog potencijala ovih institucija i omogućiti razvoj drugih oblika zajedničke suradnje.

- Sporazum će nam omogućiti da ustrojimo i neke nove studije i osigurat će nam daljnji razvoj, rekao je između ostalog rektor Alfio Barbieri i ukratko predstavio pulsko sveučilište koje trenutno ima četiri odjela, jedan fakultet, 3.500 studenata i 229 zaposlenih.

Rektor osječkog sveučilišta Željko Turkalj istaknuo je da suradnja Osijeka i Pule traje već desetljećima te da će ovaj sporazum samo ojačati tu međusobnu suradnju na najbolji mogući način. Kao značajnu karakteristiku sporazuma Turkalj je naveo činjenicu da u Republici Hrvatskoj gotovo ne postoji mobilnost studenata i profesora na nacionalnoj razini, dok se nešto malo odvija kroz projekt Erasmus te da će se ta činjenica sada promijeniti.

- Više nećemo biti gosti, već gostujući. Sporazum će omogućiti da i zaposlenici i studenti sveučilišta borave po jedan semestar na drugom sveučilištu, rekao je Turkalj i napomenuo da bi takva razmjena mogla zaživjeti već iduće akademske godine.

Zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma izrazio je i ravnatelj porečkog instituta Dean Ban. Rekao je da je Hrvatska puno uložila u obrazovanje mladih, no posla nema te da će sporazum biti jedna od prilika da znanstveni novaci ostanu raditi kod kuće. O važnosti potpisivanja sporazuma, prvog takvog u zemlji, govorila je i ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek, kazavši da želi da danas potpisani sporazum bude model koji će slijediti ostala sveučilišta u Hrvatskoj. (N. SOFTIĆ)    


Podijeli: Facebook Twiter