Sporan prijevoz ucenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni ured za reviziju dao je uvjetno mišljenje na financijska izvješca Istarske županije za lanjsku godinu. Opet su, kao i nakon revizije za 2009., naložili da se uspostavi sustav unutarnjih financijskih kontrola i imenuju unutarnji revizori. Iz Županije odgovaraju da imaju sustav ISO standarda u koji su ukljuceni i mnogobrojni kontrolni sustavi, ali i da nakon razgovora s Ministarstvom financija ima naznaka da ce biti moguce zapošljavanje na tim mjestima.

Od 25 postupaka javne nabave Državna komisija poništila je tri, dok je prijevoz ucenika osnovnih škola, vrijedan 7,6 milijuna kuna, proveden bez objave propisanog postupka javne nabave, tvrde iz Revizije. Obrazloženje županijskih službi je da je lanjskog ožujka donesena odluka o pocetku nabave usluga prijevoza s namjerom da se sklopi okvirni sporazum za svaku od grupa predmeta nabave kojih ima 23. Odluka o odabiru je donesena u rujnu, ali jedan od ponuditelja se žalio, žalbeni postupak je završio u sijecnju ove godine pa su ugovori o prijevozu ucenika zakljuceni u travnju 2011.

Zamjerke su upucene i zbog nepoduzimanja svih mjera naplate. Zadnjeg dana 2010. dospjela potraživanja iznosila su 14,7 milijuna od cega je do svibnja ove godine naplaceno 2,2 milijuna, dok za skoro 1,6 milijuna (trecina se odnosi na koncesije na pomorskom dobru za brodice i jahte) nisu poduzimane mjere naplate. Iz Županije obrazlažu da za 582.337 kuna za pomorsko dobro nisu poduzimane mjere naplate zbog velikog broja rješenja koja nisu urucena, ali ima i reklamacija.

Iz Državne revizije naložili su Županiji i da vodi brigu o izdavanju suglasnosti na zaduživanje. Lani je dana suglasnost na zaduživanje trgovackom društvu u županijskom vlasništvu na deset milijuna i vlastitoj ustanovi na 2,5 milijuna kuna. Vec je krajem 2009. stopa zaduženja iznosila 26,6 posto da bi na kraju lanjske godine iznosila 27,4 posto, dok je zakonski maksimum do 20 posto ostvarenih prihoda u prethodnoj godini. Iz Županije pojašnjavaju da kod izdavanja suglasnosti na zaduživanje prema bankama nisu preuzeli nikakve obaveze.

Naloženo je i zatvaranje žiro-racuna Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma i vracanje sredstava od povrata kredita u državni proracun (do kraja lipnja 2011. - 5,68 milijuna kuna), a ne njihovo korištenje za plasman novih kredita. Županija je od Ministarstva poljoprivrede zatražila produženje roka za povrat sredstava, poslovanje Fonda je prebaceno na županijski proracun, ali smatraju da žiro-racun treba privremeno ostati zbog transparentnosti uplata povrata kredita. (Selvina BENIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter