Spor oko kranjske kobasice pred rješenjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenija i Austrija pokušat ce na bilateralno-tehnickoj razini riješiti problem zaštite zemljopisnog podrijetla kranjske kobasice, najavio je u utorak u Bruxellesu slovenski ministar poljoprivrede Franci Bogovic. Strucnjaci dviju država o tome ce nastojati postici bilateralno rješenje na sastanku u Sloveniji iduceg tjedna, rekao je Bogovic i dodao da se o tome proteklog vikenda dogovorio sa svojim austrijskom kolegom Nikolausom Berlakovichem.

"Vjerujem da cemo postici kompromis, rješenje ce naci strucnjaci", rekao je slovenski ministar koji vjeruje da kompromisno rješenje nece utjecati na postupak registracije kranjske kobasice kao slovenskog nacionalnog proizvoda sa zašticenim zemljopisnim podrijetlom na razini Europske unije.

Službeno glasilo Europske unije u veljaci je objavilo zahtjev Slovenije, koja za svoju kranjsku kobasicu traži zaštitu zemljopisnog podrijetla. No, kobasica s takvim nazivom proizvodi se i prodaje u Austriji, ali i u drugim zemljama u okolici, što bi se priznavanjem registracije u Bruxellesu moglo promijeniti.

Slovenija kranjsku kobasicu smatra svojim nacionalnim proizvodom, pa je na nacionalnoj razini zaštitila njezinu recepturu. U zemlji djeluje i nacionalna udruga proizvodaca kranjske kobasice, koja dodjeljuje godišnje nagrade najboljim proizvodacima. Austrija je pak uložila prigovor na postupak kojim se prava zaštite žele proširiti na EU. (Hina)

Kobasici ime nadjenuo car Franjo Josip
Slovenski etnolog Janez Bogataj u svojoj knjizi navodi anegdotu da je ime kranjskoj kobasici dao austrijski car Franjo Josip. Navodno je sa svojom pratnjom jednom zalutao u neku slovensku gostionicu, gdje su mu rekli da njegovom velicanstvu na žalost ne mogu ponuditi ništa primjereno i da imaju samo obicne domace kobasice. Nakon što je jednu probao car je navodno rekao da to nikako nije obicna domaca kobasica nego odlicna kranjska kobasica.


Podijeli: Facebook Twiter