"Sponzin" zakon o šumama čuva resurse za budućnost

Zlatni rt u Rovinju (Arghiva GI/E. STRENJA)
Zlatni rt u Rovinju (Arghiva GI/E. STRENJA)

Saborski zastupnik IDS-a i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza uputit će za koji dan u saborsku proceduru novi prijedlog Zakona o šumskom zemljištu.

- Otkad je država krenula s prijedlozima za mirno rješavanje sporova o uknjižbi šumskog zemljišta, i to na temelju sudske prakse koja se odnosi na samo rješenje Vrhovnog suda RH, IDS je ozbiljno počeo izradu nacrta prijedloga novog zakona po kojem bi se zauvijek moglo riješiti pitanje šumskog zemljišta. Danas je taj prijedlog zakona gotov i ovih ćemo ga dana službeno uputiti u saborsku proceduru, kaže Sponza.

Upitan kako to da je upravo sada IDS krenuo s tim prijedlogom, Sponza je rekao da je to posljedica državne volje da se domogne vrijednog zemljišta.

- Znamo da država svoje zahtjeve temelji na zakonu iz 1991. Danas smo u 2013., godini kada ulazimo u veliku obitelj europskih država. Pitali smo se zbog čega se čekalo sve te godine? Zato smo krenuli u izradu prijedloga novog zakona po kojem bi sve nekretnine, bile one šume, parkovi ili groblja, bile i dalje u vlasništvu jedinica lokalnih samouprava. To ne činimo isključivo za Istru, već za cijelu Hrvatsku. Tim bi se novim zakonom definiralo da općine i gradovi i dalje održavaju te nekretnine te ih ne bi prodavali, već bi ostale građanima na raspolaganju. Dakle, ne idemo u prijedlog novog zakona s figama u džepu ne bismo li ih, nakon što postanemo njihovi vlasnici, mogli prodati. Jedinice lokalne samouprave bi se tim zakonom obvezale na održavanje, košnju, čišćenje, modernizaciju i sanaciju tih nekretnina, ističe Sponza. (C. Bruno GALIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA

 


Podijeli: Facebook Twiter