Sponza:Degradacija Istre ne vodi razvoju Hrvatske

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

IDS ne podržava Zakon o upravnim područjima, što ga je Vlada već poslala u Hrvatski sabor na prvo čitanje te za njega, sudeći po izjavama prvih stranačkih ljudi, neće glasovati. Štoviše, saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza očekuje da ga ne podrže ni drugi, što je prvi puta u mandatu Kukuriku vlasti da "mali" IDS ruši zakonski prijedlog osmišljen u kabinetima SDP-ovih ministara. U razgovoru za naš list, zastupnik Sponza biranim je riječima, ali odlučno, objasnio zašto je predloženi zakon pogrešan početak regionalizacije Hrvatske i loša vijest za Istru.

- Kako komentirate tvrdnju jednog dnevnog lista da je "IDS srušio reformu državne uprave", protiveći se zakonu o upravnim područjima koji je ušao u saborsku proceduru?

- Želim odmah na početku biti jasan: IDS je za reformu državne uprave i za reformu sustava jedinica lokalne i regionalne samouprave, a pod tim prije svega mislim na konačan početak decentralizacije i racionalizacije sustava. IDS kontinuirano zagovara sustavno i održivo rješenje. Uvjereni smo da prije svega treba odrediti temelj - koje su to buduće regije. Iza toga se po prirodi stvari određuju središta državnih službi poput državne uprave, pravosuđa, policije, i tako dalje...

- Nije li Istra po europskim mjerilima, naprosto, premala da bude regija - a što redovito ističu kritičari te ideje?

- U Europi postoje regije koje imaju ispod dvjesto tisuća stanovnika. Podjela na regije treba biti zasnovana na povijesnom i kulturnom nasljeđu i što je najvažnije, regije trebaju biti gospodarski samoodržive, a Istra to jest.

- Niste odgovorili precizno - jeste li za podjelu na državna upravna područja koju predlaže Vlada?

- Dakle, da regionalizaciji, da decentralizaciji zemlje i da racionalizaciji državne uprave, ali isto tako, ne utapanju Istre u nekakvu neprirodnu regiju. Odgovorna država razvijena područja ne gura u prosječnost. Odgovorna država uvijek potiče lokomotive razvoja jer one mogu vući i zadnje vagone. Zato odgovorno tvrdim da degradacija Istre ne pridonosi razvoju Hrvatske.

- Što IDS-u znači reforma državne uprave?

- U Hrvatskoj postoji duga i loša praksa da se stvari rade bez strategije i bez jasnog cilja. Cilj reforme državne uprave treba biti da se građanima i gospodarstvu pruži što učinkovitija i brža usluga, a to je bit  decentralizacije. Ustroj državne uprave za IDS nije "samo" administrativno pitanje, već nešto puno važnije - to je način kako će se država odnositi prema građanima Istre. Upravo zbog toga državna uprava mora biti što bliže građanima, a predloženi model teritorijalnog preustroja vodi ka dodatnoj centralizaciji već ionako precentralizirane Hrvatske i dodatnom smanjivanju kvalitete usluge. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter