Sponza: Zbog centralizirane države gubimo 30% prihoda

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

U povodu održavanja Festivala nordijske kulture u Istri, u Rovinju je boravila grupa veleposlanika iz nordijskih zemalja. Među gostima bili su veleposlanik Finske u Hrvatskoj Tim Rajakangas, veleposlanik Kraljevine Švedske Lars Schmidt, veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstada, počasni konzul Islanda u Hrvatskoj Marino Filipović te ataše za javnu diplomaciju Veleposlanstva Kraljevine Danske Tomislav Guga.

Za goste iz nordijskih zemalja u gradskoj je palači organiziran prijem na kojemu su čelni ljudi Grada predvođeni gradonačelnikom Giovannijem Sponzom prezentirali kulturno-povijesne znamenitosti i prirodne ljepote Rovinja.

Uz gradonačelnika, rovinjski domaćini bili su predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego, dogradonačelnik Marino Budicin, predsjednik Uprave hotelijersko-ugostiteljske kuće Maistra Tomislav Popović, direktorica rovinjskog TZ-a Odete Sapač i voditeljica Odsjeka za lokalnu samoupravu, informiranje i međunarodnu suradnju Marija Črnac Rocco.

Govoreći o posebnostima Rovinja, gradonačelnik Sponza, istaknuo je da je Rovinj siguran i multikulturalan grad u kojem se njeguje suživot među svim stanovnicima na način da se živi zajedno, a ne jedni pored drugih. Naglasio je i da je Rovinj u svim pogledima, posebice političkom, stabilan grad, da posebnu pažnju pridaje zaštiti prirode i okoliša, a već petu godinu za redom bilježi najveći turistički promet u Hrvatskoj. Dotaknuo se, međutim, i teme koja muči lokalnu samoupravu - centralizirane države.

- Unatoč krizi, Rovinj je svih ovih godina bio najveće gradilište u zemlji. Ipak, problem koji nas najviše muči je centraliziranost državnog aparata i česte izmjene zakona zbog kojih je Rovinj izgubio više od 30 posto svojih izvornih prihoda što je, po mome sudu, velik problem, rekao je Giovanni Sponza, dodavši da Hrvatskoj nedostaje zakon o regionalnom razvoju, odnosno nacionalni strateški okvir bez kojeg se ni država, ni jedan grad ne mogu kandidirati za sredstva iz fondova Europske unije.

U nastavku posjeta, nordijski su veleposlanici obišli starogradsku jezgru i posjetili Eko muzej Kuću o batani. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter