Sponza: Zaštititi i prava jamaca koji su pod ovrhom

Kontrolna točka kod 'znamenitog' sela Sv. Juraj
Kontrolna točka kod 'znamenitog' sela Sv. Juraj

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza komentirao je u saborskoj raspravi konačni prijedlog Ovršnog zakona kao akta za koji je rekao da ima "velik utjecaj na svakodnevni život naših građana". Sponza je najavio da će Klub zastupnika IDS-PGS-RI podržati donošenje ovakvog prijedloga zakona, ali smatra da on nije dovoljan, već da "treba što brže krenuti u proceduru donošenja novog cjelovitog zakona i niza mjera s dugoročnijim i sveobuhvatnijim planom rješenja problema velikog broja ovršenih i blokiranih građana, velikog broja nezaposlenih, potplaćenosti radnika te u konačnici iseljavanja stanovništva".

Sponza je istaknuo da podržava izneseni prijedlog Zakona, jer predstavlja mali iskorak kojim se onemogućava ovrha na jedinoj nekretnini, a koja nije pod hipotekom, osigurava se zajamčeni smještaj za one građane koji će ostati bez nekretnine te se podiže iznos zaštićenog dijela plaće i mirovine s 2/3 na 3/4 kako bi građanima na računima ostalo više novčanih sredstava za život.

- Riječ je o Zakonu s puno većim rasponom problema i ovdje ne bi smjeli izostaviti političke i gospodarske uvjete zbog kojih je došlo do ovako velike eskalacije broja ovršenih i blokiranih građana, istaknuo je Sponza.

IDS-ov saborski zastupnik osvrnuo se i na "potplaćenost radnika, kao i na stalnu neizvjesnost s obzirom da poslodavci sve više, umjesto stalnog radnog odnosa, nude ugovore na određeno vrijeme, pa građani zbog nepostojanja redovnih mjesečnih primanja nisu u mogućnosti podmirivati svoje obaveze, zbog čega dolazi do velikog broja ovrha i blokada računa građana".

- Treba naglasiti da je većina ljudi spremna raditi, ali očekuju da za svoj rad budu kvalitetno plaćeni i očekuju stabilna kontinuirana primanja. Dakle, neovisno o tome što u posljednjih nekoliko godina Hrvatska bilježi gospodarski rast i porast zaposlenosti, još smo uvijek, nažalost, suočeni s velikim brojem nezaposlenih, zbog čega je i došlo do situacije u kojoj se danas nalazimo, kazao je Sponza, dodavši da smo "s druge strane svjedoci znatnog deficita radne snage, i to gotovo u svim područjima".

- Mnogi građani s blokiranim računima nisu spremni na zapošljavanje, jer shvaćaju da će im plaća koju zarade biti zaplijenjena, pa za izbor imaju ili ne raditi ili otići u inozemstvo u potrazi za poslom, što u praksi često znači i odlazak cijele obitelji. A to nas dovodi do važnog problema - iseljavanja stanovništva iz Hrvatske, naglasio je Sponza

Podsjetio je na zalaganja Kluba IDS-PGS-RI za prava jamaca koji su također pogođeni ovrhama i blokadama računa te saznanje da ne postoji mogućnost da se krediti najprije podmire prodajom nekretnina dužnika, a da se tek nakon toga poseže za naplatom putem jamaca.

- Želja nam je bila da se putem izmjena zakona omogući jamcima da im ovrha ne sjeda na zaslužene otpremnine, regrese za godišnji odmor, božićnice i slično, no naš prijedlog nije prihvaćen, uz obrazloženje da navedena primanja nisu socijalnog karaktera, zaključio je Sponza. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter