Sponza: Za IDS je to administrativno pitanje

Jasmina Jovev, bivša šefica kabineta sisačko-moslavačke županice (M. PIŠKOR/CROPIX)
Jasmina Jovev, bivša šefica kabineta sisačko-moslavačke županice (M. PIŠKOR/CROPIX)

"Držim da je neprimjereno u negativnom kontekstu nazivati šerifima direktno izabrane čelnike - načelnike, gradonačelnike i župane koji su na neposrednim izborima dobili podršku svojih sugrađana", rekao je u saborskoj raspravi o Zakonu o jedinicama lokalne samouprave Giovanni Sponza, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-ja.

- Kroz ovaj prijedlog zakona išlo se i korak dalje. Želi se prikazati da će čelnici kroz ovaj prijedlog zakona moći neograničeno i samovoljno postupati!, napomenuo je Sponza i iznio nekoliko konkretnih činjenica iz kojih je vidljivo da je istina sasvim drukčija.

- Načelnici, gradonačelnici i župani izravno su odgovorni za zakonito i namjensko trošenje proračunskog novca i to prema Zakonu o proračunu i Zakonu o fiskalnoj odgovornosti. Dok, za razliku od njih, vijećnici nemaju takvu odgovornost, ustvrdio je Sponza, napomenuvši da načelnici, gradonačelnici i župani imaju minimalne ovlasti.

- Razlog tome je što u Hrvatskoj imamo rigidno centraliziran sustav. Svi načelnici, gradonačelnici, župani imaju vezane ruke, jer nemaju alate. Alate ima državna razina, tvrdi Sponza i kaže da novi zakon ne povećava ovlasti lokalnih čelnika, nego ovlasti izabranih gradskih i općinskih vijeća.

- Ovlasti općinskih i gradskih vijeća, kao i županijskih skupština, osnažuju i to kroz pitanje proračuna, referenduma za opoziv čelnika te raspuštanje vijeća mjesnih odbora. Ako je intencija predlagatelja išla za tim da se osnaži predstavničko tijelo, da se i kod čelnika i kod predstavničkog tijela postigne razina odgovornosti u suodlučivanju po važnim pitanjima, primjerice proračuna, onda ću kazati da je čovjek faktor neuspjeha, ali i da je čovjek ključ uspjeha, objasnio je IDS-ov zastupnik i dodao: "U lokalnim zajednicama u kojima su odgovorni ljudi stavili u podređenu poziciju svoj ego, a interes zajednice i građana stavili u prvi plan, tu su pozicija i opozicija postigli visoko suglasje s jednim jedinim ciljem, a to je unapređenje standarda i kvalitete života u zajednici."

- Hoće li se ovim prijedlogom zakona što promijeniti u lokalnim zajednicama u kojima je ego pojedinaca bio ispred općeg interesa zajednice, pokazat će vrijeme. Zato je za nas iz Kluba IDS-PGS-RI-ja ovaj Zakon administrativno pitanje. Volio bih da smo energiju uložili u zakone sa sadržajem koji se tiču i funkcionalne i financijske decentralizacije, kao što bih volio da izvršna vlast na državnoj razini pokaže više povjerenja prema lokalnoj zajednici. Jer zajedno se može više, brže i bolje, poručio je Sponza.

- Nadam se da nakon ove izmjene zakona sutra nikome neće pasti na pamet da se vratimo na stari model i ukinemo neposredni model izbora čelnika, jer ako želimo kao društvo ići naprijed trebamo težiti višim standardima i kriterijima, naglasio je saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter