Sponza: Tema svih tema je - Istra regija

Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)
Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)

Rovinjski gradonačelnik i novi glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza posljednjih je tjedana pod povećalom javnosti zbog zbivanja oko "Mirne", ali i zbog rasprave o regionalizaciji i decentralizaciji zemlje koju je porekao IDS.

- Koje su glavne političke teme kojim će se IDS baviti u  vašem mandatu?

- Istra regija. Decentralizacija. Smanjenje nezaposlenosti, jer neovisno o tome što je u Istri duplo manje nezaposlenih u odnosu na hrvatski prosjek, to će također biti prioritet IDS-ove politike.

- Smatrate li da bi decentralizacija zemlje bila nužan preduvjet za kvalitetniju državnu upravu?

- Na takav način decentralizacija bi donijela pozitivan učinak. Rasteretila bi državnu razinu nepotrebnih operativnih poslova. Tada bi se državna razina mogla kvalitetnije baviti konkretnim pitanjima, poput usklađivanja brojnih danas neprovedivih zakona, strateškim promišljanjima koja u područjima danas nedostaju, stavljanjem u funkciju državne neiskorištene imovine, a to znači razvoj, nove investicije, nova radna mjesta, te nove prihode za državu. I to je win-win kombinacija. Uostalom, ne moramo izmišljati toplu vodu.

- Treba li Istri danas rasprava o Puli ili Pazinu kao sjedištu Županije?

- U ovakvim okolnostima ne. Od trenutku kada je IDS uputio u saborsku proceduru pitanje sjedišta županije do danas, dogodile su se radnje, donijeli određeni zakoni koji idu u suprotnom smjeru od dogovorene decentralizacije. Iz Istre se sele određene državne institucije, a IDS-u je tema svih tema Istra regija. Mi u IDS-u nismo za parcijalni pristup, već za cjelovita, održiva i provediva rješenja. Za rješenje cjelovite decentralizacije. Za jasno definiranu regiju Istru, da li kroz Ustav ili ustavne zakone. Na tome će IDS inzistirati i biti dosljedan. (Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter