Sponza: PU Istarska mora ostati u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da će reformirati rad svog ministarstva, te promijeniti broj policijskih uprava izazvala je iznenađenje u javnosti i političkim krugovima. Smanjenje broja policijskih uprava na pet - od kojih bi jedna bila u Zagrebu - znači i ukidanje istarske policijske uprave u Puli, te stvaranje regionalne uprave u Rijeci. Uz to, policijske uprave postojale bi u Splitu, Osijeku, Varaždinu i Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova Orepić napomenuo je, predstavljajući svoj plan "reorganizacije" policije, kako to ne znači regionalizaciju Hrvatske. On također vjeruje kako će koalicijski partneri Mosta, prije svega HDZ, podržati takav prijedlog. U IDS-u upozoravaju kako će potezi Mostova ministra Orepića imati dalekosežne posljedice. 

- Sjedišta Policijskih uprava definiraju se prema veličini teritorija, broju stanovnika i drugim elementima koji utječu na sigurnost građana. Podsjećam da Istarska županija broji nešto više od 200 tisuća stanovnika, te da u turističkoj sezoni toj brojci treba pridodati 250-300 tisuća gostiju. To znači da u jednom danu na prostoru Istarske županije zajedno s našim gostima boravi sveukupno 500 tisuća ljudi, objašnjava saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza.

Osim samog broja turista, rizici su povećani i brojem događanja tijekom turističke sezone. A ono što je danas posebno bitno u odabiru turističke destinacije jest sigurnost, a Istra se uspješno pozicionirala kao sigurna turistička destinacija. Važno je također napomenuti da dosadašnjom sistematizacijom u PU Istarskoj nedostaje 25 posto policijskih djelatnika, što je zabrinjavajuće, tvrdi on.

- Umjesto da se vodi briga o sigurnosti građana i turista, da se uvažavaju specifičnosti pojedinih područja, ovim prijedlogom reorganizacije čini se suprotno. Neformalno se spominje spajanje nadležnosti u jednu Policijsku upravu za područja Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, a po nekim najavama Karlovačke, pa čak i Sisačko-moslovačke županije. Pitam se tko je taj Superman koji iz jednog centra može jamčiti građanima navedenih županija i milijunima gostiju sigurnost, kaže Sponza. "Od ključne je važnosti da PU Istarska ostane u Puli, kao i zbog usklađivanja rada na terenu samih policijskih postaja i policijskih djelatnika, poručio je IDS-ov zastupnik. (D. GRAKALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter