Sponza: Pregovarat ćemo s Josipovićem,ali ne i s HDZ-om


Koalicijski pregovori IDS-a s potencijalnim partnerima jedna su od najvažnijih tema u ljetnoj nacionalnoj političkoj areni. Izborni uspjeh u osmoj izbornoj jedinici presudan je stranke ljevice i lijevog centra, te za nezavisne političare koji su najavili kandidaturu u Istri i Hrvatskom Primorju, pa se pozicioniranje IDS-a analizira s najvećom pažnjom. Sa saborskim zastupnikom Giovannijem Sponzom, glavnim tajnikom IDS-a i jednim od trojice članova pregovaračkog tima (u kojem su još Tulio Demetlika i Valter Drandić) za sklapanje koalicijskog sporazuma, razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima.

- U osmoj izbornoj jedinici biti će poprilična gužva na ljevici. Kako na to gledate?

- Vrijeme je da se počne jasno govoriti. Na prošlim parlamentarnim izborima Kukuriku koalicija osvojila je najviše mandata upravo u ovoj izbornoj jedinici, dok je danas situacija sasvim drugačija. IDS sigurno nije taj koji je stvorio gužvu u osmoj izbornoj jedinici. Odgovornost nosi onaj koji je gužvu prouzročio osobito u svojim redovima te zbog čijeg ponašanja i Zlatko Komadina - potpredsjednik SDP-a koji ima političku težinu osobito u ovoj izbornoj jedinici - za sada ne želi biti na koalicijskoj listi. Ima i drugih primjera, od skidanja sa funkcija Dina Kozlevca i Maje Šarić, te odmaka od SDP-a koji je sam učinio Ivo Josipović.

- Hoćete li tražiti politička jamstva od budućih partnera?

- Osobnog sam mišljenja da su koalicije jake onoliko koliko su samosvjesni, kvalitetni i snažni njezini članovi. Temelj za koaliciju nije i ne smije biti zadovoljavanje ambicija samo sa rednim brojem na listi, već sadržaj politike. Najvažnije je da se postignuti dogovor mora poštovati. Mi inzistiramo na tome i tražimo garanciju da će se ono što je dogovoreno za Istru i ispoštovati. Nema dogovora bez garancije.

- Kada će pregovarački tim započeti s pregovorima s mogućim koalicijskim partnerima?

- Razgovori su započeli prije definiranja pregovaračkog tima. Naš je stav vrlo jasan: IDS će u koalicije ulaziti samo na programskoj osnovi, znači s jasnim programom rada i konkretnim projektima koje hoćemo ponuditi građanima. Jedna od važnih za IDS točaka programa je decentralizacija. SDP danas upravlja državom i logički je da po pitanju decentralizacije vrlo jasno kažu što smatraju da treba ostati na nacionalnoj razini upravljanja, što smatraju da treba prepustiti na razinu županija, gradova i općina i kojom dinamikom će se provoditi decentralizacija. Čekamo od potencijalnih partnera da dođu sa konkretnim planom, provedivim mjerama, rješenjima i tek tada pregovarački tim može nastaviti konkretne pregovore. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter