Sponza odgovorio na Ladonjine prozivke o Plominu

Giovanni Sponza (A. POKRAJAC)
Giovanni Sponza (A. POKRAJAC)

Odgovarajući na prozivanje rovinjske Ladonje što se na Gradskom vijeću nije našla rasprava o TE Plominu, gradonačelnik i saborski zastupnik Giovanni Sponza jučer je rekao da ne prihvaća elemente raskola, sukoba i političke magle, suprotno suglasju koje je o ovoj temi postignuto na sjednici Županijske skupštine.

Konstatirajući da je ekologija pored socijalnog, humanog i gospodarskog jedno od najvažnijih područja za sve koji se bave politikom, Sponza je rekao da su pojedini članovi Ladonje u nekoliko navrata izrekli neistinu da je glasujući o Zakonu o energiji kao saborski zastupnik podržao ugljen kao energent u Plominu.

- Zakon o energiji ni u jednom svom članku ne spominje Plomin, niti navodi kao energent ugljen. Osnovni akt kojim se utvrđuje energetska politika i planira energetski razvoj u Hrvatskoj je Strategija energetskog razvoja, naglasio je Sponza.

Dodao je da je za to da se o temi Plomina provede javna rasprava te je pojasnio da je prva energetska strategija donijeta još 2002. godine, a druga 2009.

Na temelju strategije trebalo je u suradnji s lokalnom samoupravom donijeti program njene provedbe. Do sada je takav petogodišnji program donijet 2004., ali nakon njegovog isteka nije usvojen izvještaj niti je Sabor o tome raspravljao. Nakon donošenja druge strategije nije ni predložen adekvatan program.

Sponza je pojasnio i da je razvoj energetske politike u Hrvatskoj obilježen pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, s kojom su i definirani ciljevi.

Zakon o energiji usklađuje naše zakonodavstvo s pravilima europskih direktiva o unutrašnjem tržištu električne energije i prirodnog plina. Po njemu, evidentno je da i dalje nedostaje stručne, političke i otvorene rasprave o ovoj važnoj temi te da ju je potrebno pokrenuti.

- Rovinj je treću godinu zaredom hrvatski rekorder po broju ostvarenih noćenja. Istra ostvaruje 30, a s Kvarnerom 50 posto nacionalnog turističkog prometa pa je razumljivo da energent u Plominu mora biti po najvišim ekološkim i ekonomski održivim standardima.

Grad Rovinj se uvijek iskazao kvalitetnim pristupom svakoj društvenoj temi, pa će tako pristupiti i temi Plomina. Prije toga se ne mogu nametati rješenja, kao što se sada čini, već je potrebno provesti stručnu i javnu raspravu, u koju će se uključiti i Gradsko vijeće, zaključio je Sponza. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter