Sponza: Novi saziv Vijeća odlučit će o (pre)namjeni lokacije Mirne

Vrhunska lokacija nadomak mora - Mirna (A. POKRAJAC)
Vrhunska lokacija nadomak mora - Mirna (A. POKRAJAC)

U raspravi o trećim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Rovinja vijećnicu Edu Kalčić iz SDP-ove koalicije zanimalo je hoće li lokacija Mirne, ukoliko tvornica bude preseljena, ostati industrijske namjene. Gradonačelnik Giovanni Sponza odgovorio je da jedinice lokalne samouprave imaju moćno oružje, prostorno-plansku dokumentaciju kojom se mogu suprotstaviti eventualnim pokušajima gašenja tvornice i prenamjene atraktivne lokacije.

Pročistač za Mirnu

- Tražim garanciju da Mirna ostane tu i nastavi s proizvodnjom. Što će značiti bude li se Mirna preselila? Znači li to da će se preseliti u Sv. Petar u Šumu? Mirna može poslovati u Rovinju: kvaliteta proizvodnje je velika samo zato što tvornica raspolaže hladnjačom tik uz more, uz mogućnost šokiranja ribe. To je temeljna razlika između Mirninih i ostalih proizvoda. Ukoliko Mirnina nova Uprava bude odlučila da tvornica ostane u Rovinju, ali joj zbog tehnološkog procesa odgovara druga lokacija, držim da će novi saziv Gradskog vijeća odlučiti da se Mirna izgradi na novoj lokaciji, a tada ćete vi odlučiti koji će sadržaji donositi dodanu vrijednost na postojećoj lokaciji, rekao je Sponza. Dodao je da u Gradu pozorno prate situaciju u Podravki, te su u kontaktu s njenim rukovodstvom koje obećava povećanje proizvodnje i izgradnju pročistača otpadnih voda. "Mirna ima moderne strojeve, idealnu lokaciju i izvozni broj, što joj omogućava ne samo opstanak, nego i veću proizvodnju", rekao je Sponza.

Nezavisni vijećnik Bruno Poropat primijetio je da izmjene Plana donose kvalitativan iskorak u odnosu na prijašnji dokument

- Volio bih da poljoprivrednici dosegnu proizvodnju od 50, pa i 80 posto domaćih proizvoda. Danas 90 posto proizvoda dolazi izvana, rekao je Poropat te upitao nudi li Plan građanima da legalno izgrade poljoprivredne građevine. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter