Sponza: Malim ribarima u Istri samo jedan posto dozvola

Giovanni Sponza u Saboru (Dragan MATIĆ / CROPIX)
Giovanni Sponza u Saboru (Dragan MATIĆ / CROPIX)

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza osvrnuo na sjednici Hrvatskog sabora na sustav bodovanja za dobivanje dozvola za mali obalni ribolov, koji je za male ribare s područja Istarske županije nepravedan i diskriminirajući.

- Trenutno važeći sustav kriterija i bodovanja, utemeljen na odredbama Pravilnika iz 2015. godine o malom obalnom ribolovu, izrađenog od strane Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za ribarstvo, u prevelikoj se mjeri poziva na indeks razvijenosti jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u kojima žive mali ribari, a što samo po sebi direktno i suštinski ne određuje socijalni status ribara te zato ne može biti okosnica pri određivanju prava na dodjelu povlastica, rekao je Sponza.

Samo 19 dozvola Istri

Posebno je naglasio kako su mali ribari iz Istarske županije pretežno osobe starije životne dobi te da je ribarstvo dio njihove obiteljske tradicije, kao i činjenicu da se ovom djelatnošću bave gotovo cijeli radni vijek.

- To su građani koji se često nalaze u nezavidnoj socijalnoj situaciji, neovisno o tome što žive u regiji s visokim indeksom razvijenosti. Primjena kriterija i sustava bodovanja iz spomenutog Pravilnika dovela je do toga da je u 2016. godini od ukupnog broja, od 3.500 dozvola koje izdaje Ministarstvo, svega njih 19 izdano ribarima s područja Istarske županije, napomenuo je saborski zastupnik IDS-a, dodajući da se radi o manje od 1 posto od ukupnog broja izdanih dozvola, što je brojka koja nas je neugodno iznenadila te je za nas je potpuno neprihvatljiva, pojasnio je Sponza.

Mali ribari iz Istre su diskriminirani, a može se reći i kažnjeni samo zato što žive u županiji koja je gospodarski razvijena, kazao je Sponza, dodajući kako "takav sustav bodovanja i izdavanja povlastica negira specifičnosti tradicije i dovodi do nejednakog razvoja različitih ribolovnih područja u Republici Hrvatskoj". (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter