Sponza: Koaliranje s desnicom ne dolazi u obzir!

Vili Rosanda, Sandra Čakić Kuhar, Giovanni Sponza Gloria Paliska Bolterstein, Tulio Demetlika (M. MIJOŠEK)
Vili Rosanda, Sandra Čakić Kuhar, Giovanni Sponza Gloria Paliska Bolterstein, Tulio Demetlika (M. MIJOŠEK)

Ovu nedjelju ostvarili smo najbolji izborni parlamentarni rezultat, a u Rijeci s našim partnerima dobivamo dvostruko više glasova nego ikad ranije. U odnosu na 2007. kada smo izašli samostalno, dobili smo podršku veću za 6,6 posto, a u odnosu na prošle parlamentarne izbore, dobili smo povjerenje birača veće za 3,02 posto, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza ujedno i novoizabrani saborski zastupnik.

Iskoristio je priliku da zahvali svim biračima na zadobivenom povjerenju, rekavši da će IDS i dalje najvjerodostojnije zastupati interese građana Istre. Po njegovim riječima, na ovim izborima koalicija IDS-PGS-Lista za Rijeku dobila je 22,79 posto glasova građana, što je tvrdi, odličan rezultat.

- Mi smo našom vjerodostojnošću i dosljednošću to i zaslužili i nikada nismo izdali naše građane čije smo interese uvijek zastupali na najbolji mogući način i to ćemo i dalje činiti, kazao je Sponza, dodajući da birači od političara očekuju da doprinose sigurnosti, stabilnosti i napretku.

- Upravo stoga je IDS stranka koja najjače zastupa interese građana Istre. Ono što nas posebno veseli, jest da IDS 26 godina vjerodostojno govori o sadržaju politike te je uspio nametnuti i u prvi plan staviti temu decentralizacije. U početku nas nitko nije razumio, no drago nam je danas mnogi o tome govore i promišljaju, naglasio je Sponza.

Rekao je da je Hrvatska i dalje nalazi u teškoj gospodarskoj i društvenoj krizi te očekuje da se nakon izbora prestane diskutirati o rigidnoj retorici te da je nužno učiniti civilizacijski iskorak kako bi se svi zajedno fokusirali na najvažnije teme.

- Hrvatska ima gospodarski rast, ima najbolju ostvarenu turističku sezonu, no to nije dovoljno i svi skupa kao društvo moramo trčati brže te moramo biti fokusirani na gospodarski oporavak, investicije, rast zaposlenosti i decentralizaciju, veli Sponza.

Upozorio je da dosadašnji sustav na jednog umirovljenika  broji 1,1 radno zaposlenog te da u dogledno vrijeme to mora doći na dva radno zaposlena, a to je, tvrdi moguće jedino kroz gospodarski oporavak i stavljanje resursa u funkciju.

- Decentralizacija je proces koji sigurno doprinosi gospodarskom rastu i općem broju zaposlenosti i mi ćemo kao parlamentarna stranka dati u tome veliki doprinos, tvrdi Sponza.

Na upit jeli moguća suradnja s HDZ-om, s obzirom da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazao da je otvoren za razgovore, Sponza veli da je IDS jasno artikulirao svoj stav vezano uz koaliranje.

- Mi spadamo u politički centar lijevo i u tom smo kontekstu najvjerodostojnija stranka, pa stoga nama suradnja s desnim strankama ne dolazi u obzir. Jedan čovjek preko noći ne može promijeniti habitus stranke i slijedom toga, biti u opoziciji ne isključuje odgovornost i obavezu doprinosa kroz određena zakonska rješenja. Dakle koalicija ne, zaključio je Sponza koji nije želio komentirati ostavku Zorana Milanovića rekavši da su to unutarstranački odnosi u koje se IDS ne želi uplitati. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter