Sponza: Kada će se provesti decentralizacija?

Giovanni Sponza (SNIMIO Milivoj MIJOŠEK)
Giovanni Sponza (SNIMIO Milivoj MIJOŠEK)

Zastupnik IDS-a Giovanni Sponza upitao je tijekom Aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru premijera Tihomira Oreškovića kada Vlada planira započeti, te u kojim rokovima planira provesti proces decentralizacije, ponajprije zbog gospodarskog oporavka, boljeg raspolaganja resursima i kvalitetnijeg standarda građana.

- Najjednostavniji način na koji mogu predočiti benefite decentralizacije je utjecaj na smanjenje iseljavanja stanovništva, osobito mladih, kazao je saborski zastupnik IDS-a i dodao kako je koncentracija moći, novca, svih relevantnih institucija u Zagrebu. 

- Slažem se s vama u vezi decentralizacije. Otvorili smo proceduru reforme javne uprave, pokrenuli reformu na koji ćemo način prebaciti odgovornost na općine da možemo ubrzati investicije i to je ključ ako želimo pokrenuti BDP i ako želimo ubrzati investicije. No, kada razgovaramo o funkcionalnoj i financijskoj decentralizaciji, za to još treba sačekati i za to još nije trenutak.

Kada dođemo do općine, do gradova, tu počinje razvoj i tu trebamo ubrzati cijeli taj proces, odgovorio je na zastupničko pitanje predsjednik Vlade Tihomir Orešković, dodajući da se slaže "da bi trebali ići u smjeru decentralizacije, ali mislim da sada treba balansirati cijeli taj sustav".

U svojoj replici premijeru, Sponza je rekao kako "parcijalna rješenja nisu dobra rješenja te da Hrvatskoj trebaju cjelovita rješenja"  - Hrvatska je rigidno centralizirana država. Punopravna je članica Europske unije, a u europskom političkom sustavu jaka lokalna samouprava ključni je element razvoja. Bez decentralizacije, suštinske i sadržajne, nema gospodarskog oporavka, nema investicija, nema kvalitetnog raspolaganja resursima i nema kvalitetnijeg životnog standarda. A mi smo ovdje zbog građana Republike Hrvatske i moramo im podignuti životni standard, poručio je Sponza.

Zastupnik HSU Silvano Hrelja zapitao je pak potpredsjednika Vlade Božu Petrova što za njega znači solidarnost u svjetlu najave poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja preko HZZO-a za 19 kuna. Hrelja je konstatirao da država, koja je dužna HZZO 850 milijuna kuna, želi da građani sada plati njezin dug.

- Rekli ste da morate to učiniti zbog solidarnosti - definirajte mi što za vas znači u ovom slučaju solidarnost, zapitao je Hrelja potpredsjednika Petrova. - Osobno mi nije drago što se mora podići polica dopunskog osiguranja. Ali, u situaciji kada želite održati ovakav sustav i solidarnost u kojem država plaća osiguranje za 900 tisuća osoba, mora doći do poskupljenja, odgovorio je Božo Petrov te napomenuo kako bi se građanima troškovi mogli smanjiti snižavanjem RTV pristojbe. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter